Kako da razlikujete dobre i loše aditive
Pratite nas
Nema potrebe da se plašite aditiva, ali treba razlikovati one loše od potpuno bezbednih. Rešenje je u umerenosti unosa prerađenih proizvoda i okretanju pouzdanim proizvođačima.
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).
Vrlo je važno da se hrana sačuva od kvarenja i da duže traje. Tako se so, sirće i niz drugih supstanci biljnog porekla smatraju prvobitnim aditivima. Kuhinjska so je bila prvi aditiv, a danas ih ima daleko više, pa nam je ponekad teško da razdvojimo zdrave od nezdravih, neophodne od nepotrebnih.
Mnogi ljudi vide aditive za hranu kao veliku pretnju. Međutim, u smislu rizika po zdravlje, aditivi za hranu bi se našli na kraju linije, nakon mikroorganizama koji se prenose hranom (kao što je salmonela), neodgovarajuće higijene i zagađivača životne sredine, kao i toksina koji se javljaju u prirodi.
Vrste aditiva za hranu
Sredstva protiv zgrušavanja – sprečavaju da sastojci postanu grudvice.
Antioksidansi – sprečavaju da hrana oksidira ili užegli.
Veštački zaslađivači – povećavaju slatkoću.
Emulgatori – sprečavaju zgrušavanje masti.
Kiseline u hrani – održavajte odgovarajući nivo kiseline.
Boje – poboljšajte ili dodajte boju.
Ovlaživači – održavaju hranu vlažnom.
Arome – dodajte ukus.
Pojačivači ukusa – povećavaju snagu ukusa.
Sredstva za pečenje – održavaju ujednačenu aeraciju gasova u hrani.
Mineralne soli – poboljšavaju teksturu i ukus.
Konzervansi – sprečavaju mikrobe da se razmnožavaju i pokvare hranu.
Zgušnjivači i biljne gume – poboljšavaju teksturu i konzistenciju.
Stabilizatori i sredstva za učvršćivanje – održavaju ravnomernu disperziju hrane.
Tretman brašnom – poboljšava kvalitet pečenja.
Sredstvo za zastakljivanje – poboljšava izgled i može zaštititi hranu.
Sredstva za želiranje – menjaju teksturu hrane kroz formiranje gela.
Pogonska sredstva – pomažu u izbacivanju hrane iz kontejnera.
Sredstva za dizanje – povećavaju zapreminu hrane upotrebom gasova.
Sredstva za povećanje zapremine – povećavaju zapreminu hrane bez velikih promena njene raspoložive energije.
Aditivi za hranu i prerađena hrana
Postoji uobičajena zabluda da prerađena hrana automatski sadrži aditive za hranu. Hrana kao što je dugotrajno mleko, konzervisana hrana i smrznuta hrana se prerađuje, ali nijednoj od njih nisu potrebne dodatne hemikalije. Ako niste sigurni da li proizvod sadrži aditiv, proverite nalepnicu.
Neki aditivi za hranu mogu izazvati reakcije
Za većinu ljudi aditivi ne predstavljaju problem. Međutim, jedna studija pokazala je da od 50 od 400 trenutno odobrenih aditiva u Australiji je povezano sa neželjenim reakcijama kod nekih ljudi. Neki aditivi za hranu češće od drugih izazivaju reakcije kod osetljivih ljudi, prenosi portal Novosti Magazin.
Često su aditivi kojima se namirnicama daje tržišni kvalitet, kao što je boja, ti koji najčešće izazivaju alergijske reakcije. Neke od ovih preosetljivih reakcija uključuju: poremećaje varenja, kognitivne poremećaje, probleme sa disanjem i probleme sa kožom.
Aditivi koji mogu uzrokovati probleme nekim ljudima uključuju:
Pojačivače ukusa – mononatrijum glutamat (MSG) 621
Prehrambene boje – tartrazin 102; žuta 2G107; sunset iellov FCF110; košenin 120
Konzervansi – benzoati 210, 211, 212, 213; nitrati 249, 250, 251, 252; sulfiti 220, 221, 222, 223, 224, 225 i 228
Veštački zaslađivač – aspartam 951.