Zašto se smokve smatraju jednom od najboljih namirnica na svetu

CC0 / pixabay / Smokva
Smokva - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Smokve se smatraju jednom od najboljih namirnica na svetu jer su bogate vlaknima, mineralima, vitaminima, i prirodnim šećerima. Sveže, ili još češće suve smokve često su na trpezi u dane posta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Veruje se da su smokve prvo uzgajane u Egiptu, odakle su se proširile u staru Grčku. Ovo mediteransko voće se smatralo toliko vrednim, da je u jednom periodu čak bilo nezakonito izvoziti ga van zemlje. Smokve su bile važan deo osnovne ishrane starih Grka, a kao i maslina i vino, simbol mira i blagostanja.
Danas se uzgajaju u mediteranskim zemljama, ali i mnogo šire. Ubedljivo najveći proizvođač je Turska, ali za njom slede uglavnom zemlje severa Afrike i Bliskog Istoka, SAD, Brazil...
Od ostalih zemalja Sredozemlja, Španija je na 9. mestu, Albanija na 11, Italija - 15. Ostale mediteranske zemlje su još niže na listi proizvođača, ali su njihovi proizvodi izuzetno visokog kvaliteta. Presudni za kvalitet smokava su odlična klima i veliki broj sunčanih dana.
Smokve su bogate kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i dijetetskim vlaknima. Spadaju u voće najbogatije vlaknima, imaju antioksidativna svojstva i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.
CC0 / Pixabay/Engin_Akyurt / Sušene smokve
Sušene smokve - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Sušene smokve
Neosporna je njihova hranljiva vrednost, posebno sušenih. Sveže smokve imaju oko 70-80 kilokalorija u 100 grama, dok je kalorijska vrednost sušenih trostruko veća.
Smokve imaju sličnu funkciju u telu kao žitarice; njihov visok sadržaj vlakana podstiče zdravu funkciju creva, a takođe i njihov visok sadržaj vitamina B. Sadržaj minerala u smokvi je veoma sličan ljudskom mleku. Sadrže dvostruko više kalcijuma od kravljeg mleka, izuzetno su bogate i gvožđem i cinkom.
Rastvorljiva vlakna, pektini, mogu pomoći u smanjenju holesterola u krvi. Smokve su pune vitamina A, B1 i B2 kao i fosfora, mangana, natrijuma i hlora.
Spadaju među najalkalnije namirnice, što ih čini korisnim u balansiranju pe-ha vrednosti u telu.
Suve smokve su veoma popularne širom sveta, kao desert, užina ili dodatak mnogobrojnim i slatkim i slanim jelima. Idealno se slažu sa namirnicama intenzivnog ukusa, poput zrelih sireva.
U suvim smokvama može se uživati tokom cele godine, jer mogu ostati sveže nekoliko meseci. Najbolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi na svežem i suvom mestu dobro umotane.
Pomažu u kontroli težine, regulisanju krvnog pritiska i jačanju zdravlja ligamenata. Suve smokve u maslinovom ulju odlične su za uspostavljanje hormonske ravnoteže, za jačanje kostiju i protiv osteoporoze, piše RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala