Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi lakše do Zanzibara nego do Zlatibora

© Foto : CC0 Creative CommonsDevojka na plaži.
Devojka na plaži. - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Oni koji su u poslednjem trenutku odlučili da Uskrs i Prvi maj provedu u nekom od turističkih centara u Srbiji, teško će naći smeštaj u planinama i banjama. Teško će uopšte otputovati, jer su puni i kreveti u seoskim domaćinstvima. Ukidanje mera otvorilo je evropske gradove, a hit destinacija je Italija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prvi put u poslednje dve godine pred građanima Srbije bio je veliki izbor destinacija, zato što antikovid mere popuštaju. Za ove praznike vratila se tradicija odlaska u evropske gradove.

Svi aranžmani rasprodati

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije kažu da su gotovo svi aranžmani za ove praznike rasprodati, posebno avionski. Ljudi su željni putovanja van granica zemlje, ali agencije su, ne znajući kako će se stvari odvijati sa koronom, oprezno krenule u organizaciju, pa nije ponuđen onoliki broj mesta koji je mogao da se proda.
„Sve što je bilo zanimljivo, a pričamo o avionskim aranžmanima za evropske metropole, Rim, Pariz, Barselonu, Valensiju, Istanbul, pa i Egipat, sve je odavno rasprodato za ove praznike. To nisu brojke koje smo imali 2019. godine, malo se opreznije ušlo u organizaciju, bez rizika. Broj putnika je na 50 do 60 odsto onoga što je bilo pre korone, ali mesta ni u jednom avionu nema“, kaže prvi čovek Asocijacije Aleksandar Seničić.
On dodaje da sa za uskršnje i prvomajske praznike putuje i sa mnogo manje novca, autobusom. Ova ponuda je znatno šira, a sa ukidanjem antikovid mera vratila se i tradicija vezana za ovaj mini odmor, najtraženiji su evropski gradovi.
„Posle dugo vremena imamo Prag, Beč, Budimpeštu, Solun, Atinu, Istanbul. U okruženju, najzanimljivija destinacija je Severna Makedonija, Skoplje, Ohrid, ali i Crna Gora, njena obala. Imamo i kružne ture po Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini. Tu možete da nađete aranžmane i za 80, 90 evra, tri noćenja u Sarajevu ili tri noćenja u Trebinju, koje je jedna od omiljenih destinacija gostiju iz Srbije“.
© Sputnik / Igorь Mihalev / Uđi u bazu fotografijaFontana di Trevi u Rimu
Fontana di Trevi u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Fontana di Trevi u Rimu

Autobusom i do Istanbula

Autobusom se za Prvi maj i Uskrs putuje i u Istanbul, traje, ali košta svega 140 evra. Najviše građana Srbije koji praznike provodi u inostranstvu pohrlilo je u Italiju, zemlju u koju u poslednje dve godine zbog korone nije moglo da se putuje.
Mnogi će do Toskane autobusom za 170 evra, u Napulj, Rim za koji su rasprodati svi avionski aranžmani. Ipak, našim turistima najzanimljiviji je sever te zemlje, mnogi će praznike provesti u Veneciji i Sorentu.

Srbi idu i na karneval u Riju

Marko Knežević iz agencije „Manga trip“ za Sputnjik kaže da se mnogi odlučuju i za takozvana daleka putovanja. Njihovi putnici Uskrs i Prvi maj dočekaće na Kubi, u Meksiku, Dominikanskoj Republici, u Peruu, a naših će biti i na karnevalu u Riju.
„Vaskrs i 1. maj su vremenski jako blizu, putnici mogu da uzmu odmor od 12 dana, a da sa posla odsustvuju samo četiri, pa tako imaju mogućnost i da otputuju na daleke destinacije, takva putovanja traju 9, 10, 12 dana. Uprkos u Srbiji uvreženom mišljenju da je potrebno izdvojiti velike svote da bi se otputovalo daleko, to nije tačno“, kaže Knežević i dodaje da u Jordan ili Maroko može da se ode za 700 ili 800 evra.
Iako su aranžmani za evropske gradove jeftiniji, tom iznosu treba dodati novac koji će oni koji putuju potrošiti van pansiona. Kada se preračunaju, oni koji putuju daleko shvate da zapravo prođu jeftinije, a vide više.
„S obzirom da su evropske destinacije sve skuplje i skuplje, cene neumitno rastu s obzirom na inflaciju i sve što se dešava zbog rata u Ukrajini, tako da ono što potrošite van pansiona, recimo u Amsterdamu, Kopenhagenu, Rimu ili Barseloni, na kraju će biti slično onome što ćete potrošiti u Jordanu, gde su cene za 30 do 40 odsto niže nego u Srbiji. Na Zanzibaru čak i više, cene su i 50 odsto niže nego u Srbiji“, objašnjava Knežević.
© Sputnik / Aleksandr Melnikov / Uđi u bazu fotografijaHram u steni El-Hazne grobnica faraona, drevni grad Petra, Jordan
Hram u steni El-Hazne grobnica faraona, drevni grad Petra, Jordan  - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Hram u steni El-Hazne grobnica faraona, drevni grad Petra, Jordan

Jordan hit destinacija

Hit ovih praznika u agenciji koja vodi na daleke destinacije je Jordan, Uskrs je pravo vreme da se vide biblijska mesta, reka u kojoj je kršten Isus, tvrđava gde je Irod odrubio glavu Jovanu Krstitelju i vrh brda sa koga je Mojsije uočio obećanu zemlju.
„Trenutno je jako popularan i Island, imamo dve grupe u narednih desetak dana, ta destinacija košta oko 1000 evra, ne mora biti mnogo skupo da bi se putovalo malo dalje, van Evrope“, kaže Knežević.
Seničić dodaje da je krajem maja kreću čarter letovi za Italiju, Španiju, Tursku i Grčku u kojoj se od 1. Maja očekuje ukidanje svih antikovid mera. Dodaje da su planovi agencija veliki, ali se kapaciteti ipak revidiraju, zbog situacije u Ukrajini, i kako kaže, opšte nestabilnosti.
„Posle kovid krize turističke agencije ne žele da ulaze u troškove koje možda neće moći da pokriju. Mnogi putuju, ali nije kao što je bilo za ove praznike, kriza u Ukrajini svakako utiče na interesovanje putnika i kada govorimo o letu. U januaru i februaru vladalo je veliko interesovanje za letnja putovanja, ali kako su krenula dešavanja u Ukrajini, sve je pomalo splasnulo“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala