- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin šefu evropske diplomatije: Sastanak sa Zelenskim zavisi od rezultata pregovora

© Sputnik / Sergueï Gouneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i belgijski premijer Šarl Mišel
Predsednik Rusije Vladimir Putin i belgijski premijer Šarl Mišel - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je kao odgovor na poziv šefa evropske diplomatije Šarla Mišela da stupi u direktan kontakt s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim izjavio da to zavisi, pored ostalog, i od rezultata pregovora Moskve i Kijeva, saopštila je pres služba Kremlja.

„Šarl Mišel je informisao Putina o kontaktima sa ukrajinskim rukovodstvom tokom nedavne posete Kijevu. Reagujući na poziv Šarla Mišela da stupi u direktan kontakt sa Vladimirom Zelenskim, predsednik Rusije je ponovo potvrdio stav o tom pitanju, napominjući da takva mogućnost zavisi, pored ostalog, od konkretnih rezultata u pregovorima ruskih i ukrajinskih predstavnika, napominjući da je ukrajinska strana nedosledna i da nije spremna da pronađe uzajamno prihvatljiva rešenja“, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik je sa šefom evropske diplomatije detaljno razmotrio situaciju u Ukrajini i izneo procene u vezi sa specijalnom operacijom za zaštitu republika Donbasa. On je naveo i da je nakon oslobađanja Marijupolja, naređeno je da se otkaže juriš na „Azovstalj“, kao i da je svima koji polože oružje zagarantovan život.
Putin je tokom razgovora upozorio i na to da rukovodstvo većine zemalja Evropske unije svojim postupcima podleže rusofobiji, koja se manifestuje u kulturnoj i humanitarnoj sferi, kao i u sportu.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala