- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh služio večernje, iz Hrama izneta Plaštanica /foto/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je večernje Velikog Petka u Hramu Svetog Save tokom kojeg je izneta Plaštanica - platno na kojem je prikazan Gospod Isus Hrist neposredno posle skidanja sa Krsta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Na Plaštanici je predstavljeno i Hristovo polaganje u grob, kao i Bogorodica, Josif, Nikodim i evanđelista Jovan.
Plaštanica je u toku pojanja na večernjem bogosluženju u Hramu položena zajedno sa Jevanđeljem na sredinu hrama na poseban sto.
Patrijarh je u besedi okupljenim vernicima kazao da je današnji dan najveći dan u isto vreme besmisla i smisla.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPatrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je večernje Velikog Petka u Hramu Svetog Save
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je večernje Velikog Petka u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je večernje Velikog Petka u Hramu Svetog Save
Kazao je da je najveći greh koji čovek mogao da učini greh Velikog Petka, jer je „onoga koji sve stvorio savršenim i dobrim, koji je svemu, a pre svega čoveku namenio Carstvo nebesko ovde, čovek prezreo i ubio“.
„Čovek ga je ubio, a svi smo učesnici jedne jedinstvene ljudske prirode i u tom smislu svi smo učesnici najvećeg greha u istoriji ljudskog postojanja, a to je greh bogoubistva“, rekao je patrijarh.
Danas je čovek, kazao je, raspeo izvor svog života, ubio smisao svog postajanja, a „Gospod je primio na sebe svu nepravdu ovoga sveta, sve što je ljudsko izuzev greha“.
„Pobedio je i umesto besmisla otvorio put u smisao, umesto ada, otvroio put u raj. Učinio nas da možemo biti učesnici njegovog života i dela. Svega toga ne bi bilo da nije ljubavi Hristove i spremnosti da uziđe na krst i uzme na sebe sve naše promašaje i grehe“, naveo je Porfirije.
Kako je rekao, hrišćani osećaju najdublju tugu zbog toga što su uradili Hristu i „to nije tuga beznađa, već radosna tuga, jer u krstu je i pobeda, na krstu Hristos je pobednik, a na krstu je već i vaskrsenje“, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala