- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: U uslovima zapadnih sankcija Evroazijski ekonomski savez ima budućnost

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da u uslovima sankcija koje je Zapad uveo protiv Rusije postoji budućnost u Evroazijskom ekonomskom savezu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Što se tiče Evroazijskog ekonomskog saveza, poslednjih meseci je bilo više sastanaka na nivou zamenika premijera, koji su bili specijalno posvećeni nastavku naših integracionih planova u novim uslovima, u uslovima kada je potrebno da se mnogo više oslanjamo na sebe i na pouzdane partnere iz drugih regiona, kao što su Kina… pomenuću Indiju, sa kojom razvijamo intenzivnu saradnju, između ostalog i u oblasti saobraćajnih koridora, koji će ovako ili onako biti od koristi članicama Evroazijskog ekonomskog saveza“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije sa kazahstanskim kolegom Muhtarom Tleuberdijem.

Budućnost u Evroazijskom ekonomskom savezu postoji i sve zemlje-članice bave se time da ta budućnost bude svetla, dodao je ruski ministar.
Za sankcije protiv Rusije je rekao da su nezakonite i da je Zapad, uvodeći ih , pogazio sve principe globalizacije na kojima je ranije insistirao.
„One su bile uvedene u obimu bez presedana onda kada su naši zapadni partneri shvatili da njihovi planovi da pretvore Ukrajinu u platformu za obuzdavanje Rusije silom – pali u vodu“, istakao je Lavrov.
On je kazahstanskog ministra obavestio o toku specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini i toku pregovora sa Kijevom.
Lavrov je rekao da su rusko–ukrajinski pregovori zapeli jer Rusija nije dobila odgovor Kijeva na svoje predloge.
„Pregovori sada stagniraju jer već pet dana nema odgovora na predlog koji smo poslali ukrajinskim pregovaračima i koji je formulisan uz uzimanje u obzir njihovih komentara. Kada su predsednika Zelenskog pitali kako se odnosi prema varijanti ruskog predloga, on je rekao da ništa nisu dobili. Koliko on drži situaciju pod kontrolom nije na meni da sudim, ali to pokazuje gde se nalazi proces pod nazivom ‘pregovori’ “, naveo je on.
Lavrov je ocenio da rusko-ukrajinski pregovori napreduju polako, ali je i ukazao da izjave koje se mogu čuti u Kijevu navode na pomisao da njima ti pregovori nisu ni potrebni.
„Užasno mi je da slušam svaki dan izjave ukrajinskih predstavnika, uključujući predsednika i njegov savetnike, koje navode na pomisao da njim ti pregovori nisu potrebni, da su se pomirili sa sudbinom“, rekao je Lavrov.
Takođe je dodao da Moskva ni sa kim ne vodi pregovore o garancijama bezbednosti Ukrajine.

Nećemo trpeti ultimatume

Šef ruske diplomatije rekao je da Rusija neće trepeti ultimatume od Ukrajine.
„Ne tolerišemo nikakve ultimatume “, rekao je on povodom izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o tome da će doći do prekida pregovora sa Rusijom ako ukrajinske snage u „Azovstalju“ u Marijupolju budu uništene.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
RUSIJA
Lavrov: Zelenski priča svašta, zavisi šta pije i šta puši /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala