- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatski državni vrh u dve kolone na komemoraciji u Jasenovcu

CC BY-SA 4.0 / Boris Stromar, cropped image / Spomen područje, Z-3411Jasenovac
Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović u petak je zasebno odao počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac na 77. godišnjicu proboja poslednjih zatvorenika logora, ne želeći da bude u koloni sa članovima Vlade.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Milanović je na spomenik „Kameni cvet“ položio cveće i kamenčiće, a zasebni dolazak objasnio je juče rekavši da ne želi da bude na komemoraciji sa članovima Vlade jer „u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave liberalima“.
Najavio je i da će iduće nedelje biti u Jasenovcu uz Koordinaciju jevrejskih opšina koja će počast žrtvama Jasenovca odati na Dan sećanja na žrtve holokausta, a koja je svoj nedolazak na današnju komemoraciju objasnila nezadovoljstvom jer vlast nije zabranila ustaško znamenje, prenosi Večernji list.
Počast žrtvama Jasenovca nakon Milanovića odaće predsednici Hrvatskog sabora i Vlade, Gordan Jandroković i Andrej Plenković, kao i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog vieća, romske nacionalne manjine i SDP-a.
Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac juče je predvodio delegaciju koja je u selu Mlaka, kod Jasenovca, učestvovala na liturgiji u Hramu Svetog proroka Ilije, povodom Dana proboja logoraša u Jasenovcu.
Komemoracija u Spomen području Jasenovac obeležava se u znak sećanja na 22. april 1945. godine i proboj 600 logoraša od kojih je preživelo stotinak. Ujedno se odaje počast svim stradalim i preživelim logorašima, prenosi
Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece u logoru Jastrebarsko.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala