- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sud BiH oslobodio osumnjičene za ubistvo vojnika JNA u Sarajevu

© Flickr / Jennifer BoyerZastave Bosne i Hercegovine
Zastave Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Četvorica bivših pripadnika policijskih i bezbednosnih struktura BiH oslobođeni su optužbe za ubistvo vojnika JNA 1992. godine. Sud Bosne i Hercegovine oslobodio ih je prvostepenom presudom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Oslobođeni su bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a Dragan Vikić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.
Teretili su se da su kao nadređeni znali da njima podređeni nameravaju da ubiju osam vojnika JNA u Velikom parku u Sarajevu, 22. aprila 1992. Izricanju presude prisustvovale su i porodice žrtava.
„Ništa se mi ne nadamo, jer ovo je farsa sve bila i od tužilaca i od svedoka“, izjavila je Nevena Đokanović, supruga ubijenog Stevana Đokanovića.
Obrazlažući presudu, predsedavajući Sudskog veća Zoran Božić istakao je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su optuženi znali ili mogli znati da su njima podređeni počinili ubistva, kako je navedeno u optužnici.
U optužnici se navodi da su posle ubistva, tela osam vojnika odvezena kako bi se uklonili dokazi. Kako se dodaje, delimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih pronađeni su, a za ostalima se još traga.
Dve sudnice suda BiH bile su prepune ljudi koji su došli da podrže optuženu četvorku. Slično je bilo i ispred Suda, preneo je RTS.
„Sve vreme procesa bila sam sigurna da Dragan Vikić nije kriv i da, kako je sud to obrazložio, nije bilo komandne odgovornosti“, kazala je Adna Dobojlić, advokat Dragana Vikića.
Zbog istog zločina raspisane su Interpolove poternice za još dvojicom pripadnika ratne jedinice „Ševe“ Nedžadom Herendom i Edvinom Jusićem.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala