Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Čovečanstvo nema pravo na treći veliki rat“: Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta

© Sputnik / Lola ĐorđevićDan sećanja na žrtve Holokausta
Dan sećanja na žrtve Holokausta - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Srbija danas obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma. Centralnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora Staro sajmište predvodi predsednik Aleksandar Vučić.
Vučić je na tom mestu otkrio spomen-ploču jasenovačkim žrtvama, na kojoj stoji: „Od 1941. do 1945. godine sistem koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu bio je najokrutniji deo sistema terora u Drugom svetskom ratu“.
Mnoge jasenovačke žrtve donela je reka Sava do Starog sajmišta, koji je od leta 1942. jedno vreme funkcionisao kao deo jasenovačkog sistema logora.
Vučić je zatim položio venac na Spomenik žrtvama genocida. Vence su položili i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, gradonačelnik Beograda i zamenik gradonačelnika Zoran Radojičić i Goran Vesić, predstavnici Udruženja logoraša...
Ceremoniji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Vučić: Čovečanstvo nema pravo na treći veliki rat

„Život mora da pobedi sve prepreke, makar po cenu menjanja paradigmi, koje i služe da bi se menjale i popravljale“, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić na obeležavanju Dana sećanja na žrtve Holokausta na Starom sajmištu u Beogradu.
Svedočeći o prirodi zločina nad Jevrejima, Romima i Srbima, Vučić je podsetio da se i supruga američkog predsednika, Eleonora Ruzvelt prisećala da „u zimu 1941-1942. godine ni ona ni njen muž nisu verovali da je to istina, i smatrali su da je to propaganda“, i da se, bilo šta da se objavi o tim zločinima u budućnosti, neće verovati.
„Danas, mi imamo dokumentovanih, sa imenom i prezimenom 17.016 nevinih žrtava lagera Zemlin. Suočeni sa nepobitnim dokazima i svedočanstvima preživelih, ne možemo ni mi da verujemo šta se ovde dogodilo, jer sve zvuči kao plod izvitoperene mašte, kao košmar iz kojeg treba da se probudimo“, rekao je Vučić.
Kako je rekao, iz tog košmara našeg, normalnog buđenja, nema jer se taj košmar zove sećanje.
Podsetio je da je Sajam otvoren 1937. godine, zamišljen kao mesto susreta i hodočašća za sve koje privlače najveća dostignuća, ali je odjednom prestao da bude simbol civilizacijskog dostignuća i postao stratište Roma, Jevreja i Srba.
Ukazao je da je Sajmište, pored Banjice, bio jedini logor smrti u gradu, za razliku od ostalih gubilišta koje su nacisti kriti od građana.
U logoru na Sajmištu su, kaže, primenili svu bezdušnost i bezličnost Aušvica i sladostrašće ubijanja poput onog u Jasenovcu, koji danas i dalje predstavlja najstrašnije gubilište na jugoslovenskom i jedno od najužasnijih na evropskim prostorima.

„Danas, 81. godinu nakon uspostavljanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, kada je među nama sve manje preživelih zatočenika i Beograđana koji su lično posvedočili zastrašujućim scenama sa savskog priobalja, prekrivenog leševima nevinih, važno je što smo tragičan period našeg naroda obeležili imenovanjem dela savskog priobalja nazivom – obala jasenovačkih žrtava“, naglasio je Vučić.

Poručio je da nas to tužno mesto, kao i sva naša stratišta svrstavaju na pravu stranu istorije, koju smo, naveo je, skupo platili - milionima, ali ne dolara, već milionima života, duša Jevreja, Roma, Srba i pripadnika drugih naroda.
„U oba svetska rata nismo bili ni tužioci, ni advokati, ni porota ni sudije, ali smo uvek bili žrtve. Na ovom mestu svaka reč je suvišna, a svaka suza opravdana i nedovoljna. Žrtve svih gubilišta zaslužuju tihi i skrušeni pijetet i dosledno pamćenje“, rekao je Vučić, prenosi B92.
Danas, naglasio je, tom stratištu mi možemo jedino da suprotstavimo život, jer smo potomci stradalnika i znamo vrednost života.
„Naša je obaveza da život nastavimo, to smo dužni precima i još više našoj deci“, rekao je Vučić. Srbija, poručio je, želi mir i život, sebi i svima drugima u ovom teškom trenutku koji je pogodio Evropu i svet, jer čovečanstvo nema pravo na treći veliki rat, makar ga nazivali samo hladnim.

Vučić: Svetski sukob dugo će trajati, posledice po ceo svet

Vučić je upozorio da, u trenutnoj situaciji, kada u svetskom sukobi jedna strana želi da porazi drugu, sukob koji je svetski, može da traje veoma dugo, a to znači da će cela Evropa i ceo svet osetiti posledice, kroz inflaciju jer rastu cena gasa, nafte, prehrambenih proizvoda.
Vučić je, tako odgovorio na pitanje kako Srbija može da izađe iz ratne psihoze rasta cene gasa, životnih namirnica koja je zahvatila celu Evropu, i konstatovao da se radi o problemu koji nije lokalni, regionalni, već svetski sukob.
„To je svetski sukob Ruske Federacije i NATO-a, Zapada, kao i Ukrajine koja strada, a da teško možete da joj pronađete krivicu“, istakao je on dodajući da se radi o svetskom sukobu u kojem jedna strana želi da pobedi drugu, što pokazuje da ne žele kraj sukoba.
Vučić je podsetio da je sve vezano za cene energenata, kako žetva, i sve druge poljoprivredne radnje, a sve to je vezano za cenu nafte, đubriva, što donosi rast cene finalnih proizvoda.
Preneo je da je formirana posebna grupa za pregovore sa Rusima oko gasa. Takođe, ukazuje, radi se na daljoj izgradnji skladišta za naftu, dizel.
„Sve što napunimo nije dovoljno, moramo da uložimo stotine miliona u nova skladišta. Bilo je problema u ovoj zimi, ali smo izgurali bez da građani vide te probleme“, dodao je on.
Rekao da neće biti jednostavno, i da ceo svet ni o čemu drugom ne govori
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u Predsedništvu RS prilikom dodele ordena - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
SRBIJA
Vulin: Možda je vreme da postanemo politički neutralna zemlja
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
SRBIJA
Vučić o Rezoluciji EP: Ne mogu da se iživljavaju na Moskvi, pa bi na Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala