Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na liturgiji u Sabornoj crkvi osvećeno sveto miro /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićOsvećenje svetog mira u Sabornoj crkvi
Osvećenje svetog mira u Sabornoj crkvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Na liturgiji u Sabornoj crkvi danas je, na Veliki četvrtak, uoči najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa, osvećeno sveto miro, pripremano prethodnih dana tokom svetog čina mirovarenja.
Priprema i osvećene mira događaj je od opšteg značaja za sve pravoslavne hrišćane, kaže za Tanjug sveštenik Srboljub Ubiparipović i dodaje da je za pripremu svetog mira potrebno više sastojaka koji se danima vare na određenoj temperaturi da bi se potom objedinili i kao takvi prineli na liturgiji na časnu trpezu i bili osvećeni na Veliki četvrtak, kada se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog.
Naveo je da se sveto miro koristi tokom svete tajne krštenja i miropomazanja, ali i prilikom osvećenja pravoslavnih crkava, pomazivanja časne trpeze, te da se nekada koristilo i prilikom rukopolaganja sveštenoslužitelja.
Za pripremu svetog mira neophodno je pribaviti određeni broj sastojaka što u praksi Srpske pravoslavne crkve, kaže Ubiparipović, podrazumeva oko 30 sastojaka među kojima su maslinovo ulje, belo vino i brojni drugi sastojci koji se tiču određenih biljaka, to jest mirisa i korenja biljaka.
Kako je objasnio, to po tačnoj proceduri i recepturi treba da bude pripremljeno pred cvetonosnu nedelju, a na sam dan praznik Cveti započinje priprema uz odgovarajuće bogoslužbeno posledovanje.
„Počevši od Cveti na Veliki ponedeljak, Veliki utorak i Veliku sredu odvija se čin mirovarenja i pripremaju se sastojci u skladu sa već ustaljenim poretkom u našoj pravoslavnoj crkvi“, naveo je Ubiparipović.
Priprema i osvećenje mira događaj od opšteg značaja za celu crkvu u kojem, kaže, učestvuju patrijarh, arhijereji, sveštenoslužitelji i svi ostali članovi crkve, te da pomažu i oni koji imaju znanja iz domena medicine i farmakologije.
Prilikom pripremanja mira neprestano se čitaju odeljci iz jevanđelja, objašnjava Ubiparipović i dodaje da se pripremljeno miro iz kapele Svetog Simeona Mirotočivog prenosi do Saborne crkve gde na svetoj liturgiji, uz odgovarajuće molitve, biva osvećeno.
„Po završetku osvećenja mira, sveštenoslužitelji se vraćaju ovde i miro ostavljaju u riznici da bi kasnije bilo podeljeno arhijerejima, a oni dele svim sveštenicima na parohijama koji uz blagoslov arhijereja krštavaju i mirpomazuju nove hrišćane i hrišćanke“, rekao je Ubiparipović.
Dodao je da je miro u Srpskoj pravoslavnoj crkvi poslednji put vareno i osvećivano 2004. godine, u vreme blažneopočivšeg patrijarha Pavla.
Takođe, dodao je da je ovogodišnje osvećenje mira specifično po tome što se ove godine navršilo 100 godina od uspostavljanja naše patrijaršije i objedinjavanja pokrajinskih crkava, kao i 100 godina od mirovarenja koje se završilo u Sremskim Karlovcima.
Istakao je da priprema i varenje mira u Pravoslavnoj crkvi događaj od opšteg značaja za sve pravoslavne hrišćane i istovremeno povod za umnožavanje blagodatnih darova u crkvi.
„Veliki broj sastojaka koji se koriste za pripremanje mira i potom samo osvećenje mira ima za cilj i da ukaže na mnoštvo i raznovrsnost blagodatnih darova Duha svetoga koji u crkvi cvetaju i umnožavaju se. Na taj način iznova obnavljamo blagodeti Svetoga duha u našoj crkvi i istovremeno dobijamo blagoslovenu priliku da tu blagodat umnožavamo“, dodao je Ubiparipović.
Patriarh Moskovskiй i vseя Rusi Kirill vo vremя Roždestvenskogo bogosluženiя v hrame Hrista Spasitelя v Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
RUSIJA
I u Rusiji se slavi duplo: Stari kalendar za pravoslavne vernike stvar principa
Krst u ruci - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
DRUŠTVO
Da li znate šta znači „aliluja“?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala