- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Krimski most bezbedan, saopštenja iz Kijeva su najava terorističkog napada

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaKrimski most
Krimski most - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Izjava šefa Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Alekseja Danilova o planiranom napadu na Krimski most ne može se nazvati nikako drugačije osim „najavom terorističkog napada" i ona mora biti tretirana u pravnim okvirima i kažnjena, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Danilov je ranije izjavio da Ukrajina namerava da granatira Krimski most, ne precizirajući ima li Kijev naoružanje kojim bi se to moglo učiniti.
„Kao što znate, oko mosta, oko svih strateških objekata, preduzete su neophodne mere bezbednosti i predostrožnosti, za koje su zadužene odgovarajuće službe. Ovaka izjava nije ništa drugo nego najava mogućeg terorističkog napada, što je neprihvatljivo. Ima, naravno, mnogo nagoveštaja dejstava koje treba tretirati u pravnim okvirima i kazniti“, rekao je Dmitrij Peskov novinarima.

Zašto Zelenski nije dobio ruski nacrt dokumenta za pregovore

Govoreći o pregovorima Moskve i Kijeva radi rešavanja krize u Ukrajini, Peskov je istakao da pregovarački tim Rusije s Ukrajinom ostaje nepromenjen, s tim što će u njemu biti i eksperti neophodni za formulisanje budućeg dokumenta.
Izjava predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da nije video nacrt dokumenta koji je Rusija predstavila ukrajinskoj strani otvara niz pitanja, rekao je Peskov, podsetivši da je Moskva u sredu predala Kijevu nacrt dokumenta s precizno definisanim formulacijama.
„Kao što sam rekao juče, naše formulacije u poslednjoj verziji su predate ukrajinskoj pregovaračkoj delegaciji. Čekaćemo odgovor. I sami smo čuli izjavu predsednika Zelenskog o tome da on nikakve tekstove nije dobio niti video, što nameće određena pitanja – zbog čega predsednika Zelenskog ne izveštavaju o našim varijantama teksta“, rekao je Peskov novinarima.

Nacionalisti iz „Azovstalja“ i dalje imaju mogućnost da se predaju

Komentarišući situaciju u Marijupolju, odnosno u fabrici „Azovstalj“, u kojoj se i dalje nalazi oko 2.000 pripadnika nacionalističkih bataljona i izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o razmeni zarobljenika, Peskov je istakao da oni i dalje imaju mogućnost da polože oružje i da napuste grad humanitarnim koridorima.
„Znate, bila je i ostaje mogućnost za ukrajinske vojnike da polože oružje i da izađu koridorima. Takva mogućnost je postojala i pre izjave predsednika Zelenskog“, rekao je Peskov.
Vladimir Zelenski je 20. aprila predložio da se ukrajinski vojnici iz Marijupolja razmene za ruske ratne zarobljenike. Oružane snage Rusije, rukovođene humanim principima, u više navrata su predlagale militantima ukrajinskih nacionalističkih bataljona i stranim plaćenicima koji su ostali u „Azovstalju“ u Marijupolju da obustave borbena dejstva i da polože oružje kako bi sačuvali živote.
Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, ukrajinski vojnici u kombinatu „Azovstalj“ su spremni da se predaju, ali im je potrebna komanda iz Kijeva, jer ih u suprotnom očekuje vojni sud.
U sredu su pripadnici Narodne milicije DNR i Oružanih snaga Rusije organizovali humanitarne koridore s teritorije fabrike „Azovstalj“, odakle je evakuisano 127 ljudi. U utorak su odredi DNR izveli na bezbedno 120 žitelja Marijupolja koji su se krili u podrumima objekata u blizini „Azovstalja“.
Peskov je istakao da blokada „Azovstalja“ ni na koji način ne može da utiče na normalizaciju života u Marijupolju.
„Operacija se nastavlja po planu. Marijupolj, koji je postao stecište nacionalističkih formacija, sada je oslobođen. Danas je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio da je sada moguće početi normalizaciju života i povratak stanovništva u svoje domove“, rekao je Peskov.

Putin dobija izveštaje o specijalnoj operaciji iz časa u čas

Peskov je, takođe, istakao da predsednik Rusije Vladimir Putin, kao vrhovni glavni komandant Oružanih snaga Rusije neprestano dobija vojne izveštaje o toku specijalne operacije u Ukrajini.
„Podrazumeva se da vrhovni glavni komandant dobija izveštaje o toku vojne operacije od ministra odbrane, od načelnika Generalštaba i drugih vojnih zvaničnika, i to ne svakodnevno, nego iz sata u sat“, rekao je Peskov novinarima.
Ruska vojna tehnika na ulicama Marijupolja - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
RUSIJA
UŽIVO: Kadirov: Marijupolj je naš
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala