- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Indija odbila da primi japanske avione upućene ka Ukrajini

© AP Photo / Andy WongIndijska zastava i grb Kine
Indijska zastava i grb Kine - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Vlada Indije je odbila da svoje aerodrome da za utovar japanskih vojno-transportnih aviona koji su planirani za isporuku humanitarne pomoći ukrajinskim izbeglicama, saopštila je agencija „Kjodo“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Navodi se, da je Tokio zvanično komentarisao da je u pitanju nedostatak koordinacije.
Japanski vojni avioni su nakon saglasnosti specijalizovanih organa Ujedinjenih nacija planirani da se koriste za utovar humanitarnog tereta u Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u cilju kasnije isporuke u Poljsku i Rumuniju.
Indija u početku nije bila protiv, ali je 20. aprila odbila.
Prema informacijama agencije, u vladajućoj Liberalno-demokratskoj partiji Japana su takav razvoj situacije povezali sa tradicionalno prijateljskim odnosima između Indije i Rusije. Agencija navodi da bi sada japanske vlasti trebalo da razmotre celokupan plan isporuke pomoći za izbeglice.
Ranije, 12. aprila, su SAD i Indija pozvale da se po hitnom postupku prekinu sukobi u Ukrajini. Oni su osudili ubistva civila i naglasili da je „savremeni svetski poredak izgrađen na Povelji Ujedinjenih nacija, poštovanju međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država“.
Indijski ministar inostranih poslova Subramanjam Džajšankar nije prihvatio savete novinara zapadnih medija na temu situacije oko Ukrajine. On je stavio do znanja da Indija samostalno bira kako će se ponašati.
Pentagon je početkom aprila saopštio da je neophodno da se od Nju Delhija traži da smanji nabavke ruske vojne tehnike i opreme. Saradnju Rusije i Indije je komentarisao i ambasador Rusije u Indiji Denis Alipov koji je naveo da situacija u Ukrajini neće uticati na vojnu saradnju dve zemlje, kao i da će isporuke raketnih sistema S-400 biti po planu.
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da je Rusija spremna da gradi saradnju sa državama na osnovu uzajamnog poverenja i dodao da države kao što su Kina, Indija, Brazil i Meksiko nikada neće igrati kako Amerika svira.
Državne zastave Rusije i Indije - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
SVET
Amerika žestoko pritiska Nju Delhi, ali Indija ne želi oslabljenu Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala