- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Grčka povećava minimalnu zaradu drugi put u ovoj godini

© REUTERS / Dado RuvicEvrocenti pored Grčke zastave
Evrocenti pored Grčke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Grčka će od 1. maja povećati minimalnu platu drugi put u ovoj godini, najavio je grčki premijer Kirjakos Micotaksi, upozorivši da inflacija teško pogađa prihode domaćinstava.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Jačanje inflacije širom sveta pogađa građane sa niskim prihodima. Od 1. maja minimalna plata biće veća za 50 evra na mesečnom nivou i iznosiće 713 evra“, rekao je Micotakis.
Grčka vlada je u januaru povećala bruto minimalnu platu za oko dva odsto, na 663 evra, što znači da će sa novim povećanjem ona biti uvećana za ukupno 9,7 odsto.
Inflacija u Grčkoj je u martu porasla na 8,9 odsto, najviši nivo u poslednjih 27 godina, podstaknuta vrtoglavim rastom energetskih troškova.
Cene prirodnog gasa porasle su na godišnjem nivou 68,3 odsto, a električne energije za 79,3 odsto.
Micotakis je rekao da na licima građana vidi zabrinutost zbog inflacije koja je, kako je naveo, prouzrokovana međunarodnom energetskom i ukrajinskom krizom.
Priznao je da su plate u Grčkoj zaista niske, izvestio je Rojters.
„Rane desetogodišnje finansijske krize još nisu zacelile, a aktuelni rast cena širom sveta pogađa pre svega one sa niskim primanjima i nezaposlene. Moja odluka fokusirana je na njih“, kazao je u sredu Mitsotakis.
Grčka vlada je od prošle godine potrošila oko četiri milijarde evra na subvencionisanje računa za struju i gas domaćinstava, kompanija i poljoprivrednika, preneo je portal „SEEbiz“.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala