Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EP parlament predstavio nacrt rezolucije i izneo šta očekuje od Srbije

© Sputnik / Lola ĐorđevićVladimir Bilčik
Vladimir Bilčik - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP) Vladimir Bilčik predstavio je danas pred spoljnopolitičkim komitetom EP nacrt drugog godišnjeg izveštaja o Srbiji i izrazio očekivanje da će Srbija iskoristi priliku da se potpuno uskladi sa pozicijom EU povodom ruske operacije u Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Suverene države donose suverene odluke, ali suverene odluke takođe imaju posledice po međunarodna partnerstva, saveze i evropske integracije. Nadam se da će odluke u Srbiji, nakon izbora, odražavati evropske težnje Srbije“, naglasio je Bilčik.
On je naveo i da je EP uvek bio motor proširenja Evropske unije, a da se proširenje odnosi na politiku, vrednosti, slobode, reforme i to je zajednički projekat.
Bilčik je naveo i da finansijske i ekonomske koristi Evrope postoje samo zbog evropske politike.
„Iskreni partneri spremni su da podrže jedni druge kada su vremena teška. Drago mi je što je ovog meseca EU našla način da se zaštiti snabdevanje Srbije naftom u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Iskreni partneri bi takođe trebalo da budu sposobni da jedni drugima kažu neprijatne istine“, naveo je Bilčik.
On je dodao da je operacija Rusije na Ukrajini okrenula naglavačke evropski koncept da rata više neće biti i da sada kada se konvencionalni rat vratio na kontinent svako treba da zauzme jasan stav.
Bilčik je u nacrtu izveštaja ocenio i da je 2021. godina bila veoma kompleksna u Srbiji.
Podsetio je i da su on i njegove kolege radili na međupartijskom dijalogu da bi se stvorili uslovi za slobodne, poštene i kompetitivne izbore i da bi poboljšali situaciju vezanu za medije.
Naveo je i da nijedna stranka nije bojkotovala izbore, kao i da je Evropski parlament spreman da radi sa novoizabranom Skupštinom Srbije, koja je reprezentativnija, na daljem unapređenju demokratskih institucija u Beogradu.
Nacrt izveštaja trebalo bi tokom godine da razmatra Evropski parlament i kada ga usvoji dobiće snagu rezolucije.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
SRBIJA
Vučić o Rezoluciji EP: Ne mogu da se iživljavaju na Moskvi, pa bi na Srbiji
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
SRBIJA
Evropa sprema rezoluciju kojom vrši pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala