- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Amerikanci naoružavaju Sarajevo: Pentagon šalje „džaveline“ i PVO sisteme vojsci BiH

CC BY 2.0 / Flickr / Andrew Linnett / Lansiranje protivtenkovskog vođenog raketnog sistema "Džavelin"
Lansiranje protivtenkovskog vođenog raketnog sistema Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Komandant Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović rekao je danas da će Vašington uskoro isporučiti rakete „džavelin“ i PVO sisteme Sarajevu.
Mašović, koji se vratio iz posete Americi gde je razgovarao sa zvaničnicima Pentagona, guvernerom i partnerima iz Nacionalne garde Merilenda, rekao je i da će uskoro biti održane specijalne vežbe OS BiH i američke vojske.
„Imali smo mogućnost da iskažemo naše potrebe kada je u pitanju jačanje kapaciteta i sposobnosti OS BiH. Za nas su vrlo bitne stvari jačanje protivvazdušne odbrane, unapređenje mobilnosti, jačanje protivoklopnih sposobnosti, ali i sprovođenje specijalnih vežbi OS BiH i vojske SAD koje će se ubrzo desiti, kako u BiH tako i izvan nje“, rekao je Mašović.
On je otkrio i da će vrlo brzo Oružanim snagama BiH biti isporučena i specifična oprema.
„Neke informacije još ne mogu da otkrijem, ali sada mogu reći da je reč o protivoklopnim sistemima „džavelin“, trenutno najboljim u svetu, PVO sistemima, odnosno raketama kratkog i srednjeg dometa, te nekim dodatnim specifičnim potrebama. Očekujemo otpočinjanje obuke na tim sredstvima, a nadam se i otpočinjanju procesa isporuke“, rekao je Mašović za sarajevske medije, prenose Novosti.
Izjava komandanta Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH dolazi u svetlu pojačanih pritisaka na Banjaluku i uvođenje sankcija rukovodstvu Republike Srpske, ali i trenda naoružavanja u regionu.
Kako su „Novosti“ već pisale, Velika Britanija će tzv. Kosovu poslati rakete „džavelin“, kao i protivtenkovske projektile „NLAW“.
Ove rakete tokom poslednja dva meseca okosnica su gotovo svih zapadnih isporuka naoružanja Ukrajini, za rat protiv Rusije.
Da apsurd bude veći, dok Zapad naoružava Sarajevo i Prištinu, nedeljama se već vodi kampanja protiv naše države zbog prijema naoružanja koje je naručeno i plaćeno još 2019. godine, i ne podleže nikakvim sankcijama SAD.
Tako su Aljbin Kurti i Milo Đukanović napali predsednika Vučića zbog isporuke kineskog PVO sistema FK-3, koji je po svojoj prirodi odbrambeno oružje i ne ugrožava nikoga u regionu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala