- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Rusija i Ukrajina nastavljaju sa pregovorima

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Ukrajine
Zastave Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Rusko-ukrajinski pregovori se nastavljaju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Nastavljaju se rusko-ukrajinski pregovori za rešavanje situacije u Ukrajini i obezbeđivanje njenog neutralnog, vanblokovskog i nenuklearnog statusa. Na njihovov dnevnom redu su pitanja demilitarizacije i denacifikacije, vraćanja zvaničnog statusa ruskog jezika, priznavanje savremenih teritorijalnih realnosti, uključujući rusku pripadnost Krima i nezavisnost DNR i LNR“, objasnila je Zaharova na brifingu.
Prema rečima Zaharove, ukrajinski pregovarači „pokušavaju da otegnu pregovarački proces odbijanjem da pokažu konstruktivan pristup po prioritetnim pitanjima, a ponekad jednostavno odbijajući da hitno odgovore na materijale i predloge koje iznosi ruska strana“.
„Ako je kijevski režim posvećen svojoj želji, javno izrečenoj i potvrđenoj, da vodi pregovore, trebalo bi da počne da traži realne opcije za sporazume“, konstatovala je Zaharova.
Zaharova je podsetila da je Moskva 15. aprila predala Ukrajini predloge za mirovni sporazum, ali još nije dobila odgovor.
„Rusija nikada nije izjavila da odbija da pregovara... Rusija je pristala na odgovarajući zahtev kijevskog režima da vodi pregovore i započela konstruktivan rad“, rekla je Zaharova.
Istovremeno, Kijev se na svaki mogući način opire ovom poslu, koristeći svoju omiljenu taktiku odlaganja pregovora, dodala je ona.
Ona je objasnila da Rusija nema poverenja u reči i izjave Kijeva na pregovorima i da sve treba da se zabeleži na papiru.
„Od petka ti ruski predlozi stoje kod njih. Ako žele da pregovaraju, molim lepo. Ali u pisanoj formi, ne rečima, ne za mikrofonom“, istakla je portparolka.
Prema njenim rečima, Kijev se na svaki mogući način opire konstruktivnom radu u okviru pregovaračkog procesa, odugovlači ga ili javno dezavuiše ono što je dogovoreno na sastancima.
„S tim u vezi, ovim predstavnicima kijevskog režima niko neće verovati na reč, potrebni su samo dogovori – njihov stav stavljen na papir i zabeležen na papiru. Nemamo poverenja u reči... Samo sve napisano i na papiru“, dodala je Zaharova.
U Istanbulu je 29. marta održana još jedna runda rusko-ukrajinskih pregovora koji su trajali oko tri časa. Rusko-ukrajinski pregovori počeli su 28. februara, a 10. marta je na marginama diplomatskog foruma u ​​Antaliji održan sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe. Pregovarači nastavljaju da kontaktiraju putem interneta.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
RUSIJA
Lavrov o rusko-ukrajinskim pregovorima: Mi smo strpljivi i uporni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala