- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sud u Londonu izdao nalog za izručenje Asanža Americi

© Meždunarodnoe agentstvo video novosteй RuptlyUzbunjivač Džulijen Asanž
Uzbunjivač Džulijen Asanž - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Vestminsterski sud za prekršaje u Londonu izdao je nalog za izručenje osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama.
„Sudija u Velikoj Britaniji naložio je izručenje Džulijana Asanža u SAD, gde mu preti 175 godina zatvora“, navodi se u saopštenju „Vikiliksa“ na Tviteru.
Kako je precizirano, nalog je izdat još 2. aprila, ali je vest objavljena tek danas. Konačnu odluku o ekstradiciji treba da donese ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel. Asanžova odbrana može da iznese svoje argumente do 18. maja.
Glavni urednik „Vikiliksa“ Kristin Hrafnson saopštio je da je londonski sud ovom odlukom potpisao Asanžu smrtnu presudu.

„Pre 16 meseci taj sud je rešio da će Asanžovo izručenje predstavljati opasnost po njegov život, da će to biti ravno smrtnoj presudi. Sada je taj sud odlučio da izrekne tu smrtnu presudu. To se danas ovde dogodilo“, rekao je Hrafnson nakon sednice suda.

Kako je dodao, Asanžov život je sada u rukama ministarke unutrašnjih poslova Velike Britanije i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona.
„Oni imaju moć da ovo zaustave, da spasu život čoveku i da zaustave ovaj napad na slobodu štampe“, naglasio je on.
Asanžove pristalice smatraju da će nakon dve godine sudskih parnica njegovu sudbinu ponovo odrediti politička odluka.
Američke vlasti optužuju Asanža po 18 tačaka, jer je „Vikiliks“ objavio veliki broj poverljivih američkih dokumenata, što je, prema navodima Vašingtona, dovelo u opasnost ljudske živote.
SAD su 10. decembra dobile spor za Asanžovo izručenje pred Višim sudom u Londonu.
Asanž je negirao da je počinio bilo kakvo krivično delo, a od 2019. godine se nalazi u britanskom zatvoru.
Pogledajte i emisiju o tome kako je američka CIA, uz pomoć britanskih obaveštajnih službi, planirala da likvidira osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala