- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski general: Odesa treba da bude sledeći cilj vojne operacije u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički razarač "Karni" u luci Odesa
Američki razarač Karni u luci Odesa - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Bivši komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije, general pukovnik Vladimir Šamanov smatra da oslobađanje Odese treba da bude sledeća faza specijalne vojne operacije u Ukrajini, piše list „AiF“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema rečima generala, Marijupolj i niz drugih utvrđenih područja sputavaju jedinice.
„Biće mnogo lakše čim razmrsimo taj Gordijev čvor i tada ćemo preći na grupaciju između Dnjepra i Izjuma koja je, u suštini, već opkoljena i nalazi se u obruču“, rekao je Šamanov.
On je saopštio da se trenutno napreduje u području Nikolajeva.

„Odesa je blokirana, ali mislim da će i na nju doći red“, dodaje general, istakavši da su ciljevi prve faze specijalne operacije ostvareni. Ruska vojska uspela je da onesposobi ukrajinske snage PVO. Pored toga, kako dodaje Šamanov, Rusija je nanela značajnu štetu ukrajinskoj vojnoj infrastrukturi, a zemlja je ostala bez centralizovane državne i vojne uprave.

Šamanov dodaje da je napredovanje ruskih snaga bilo otežano, jer je vojska činila sve da izbegne smrt civila.
„Danas su ove poteškoće u velikoj meri prevaziđene, ali postoji još jedan momenat – komunikacije su sve komplikovanije, rute snabdevanja se produžavaju“, naglašava general.
Istovremeno podseća da vojska ima zadatak da obezbedi demilitarizaciju Ukrajine, odnosno da je liši vojnog potencijala koji je opasan po Rusiju, što je nemoguće realizovati u okviru samo dve oblasti. Pored toga, potrebno je uspostaviti kontrolu u administrativnim centrima i podržati mirnu građansku samoupravu.
„Ako sada ne rešimo ovo pitanje sa Ukrajinom, na njega će morati da se vraćaju buduće generacije vojnika i oficira Rusije“, zaključuje ruski general.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala