- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na Suncu se pojavile ogromne pege, veće i od Zemlje /foto/

© REUTERS / Jon NazcaSunčeve pege
Sunčeve pege  - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Dva ogromna roja Sunčevih pega pojavila su se na površini Sunca, najavljujući mogućnost solarnih baklji koje bi mogle da se dogode u narednim mesecima. Neke od Sunčevih pega veće su od planete Zemlje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Radi se o grupama Sunčevih pega poznatim kao „aktivni regioni“ 2993 i 2994, a naučnici smatraju da postoji i treći region, koji je trenutno sakriven na strani Sunca koja se ne vidi sa Zemlje. One su, prema mišljenju astronoma, najverovatniji uzrok jake solarne baklje koja je ispaljena u svemir i mimoišla je Zemlju.
Svaki roj sastoji se od nekoliko Sunčevih pega i pokriva površinu veliku na stotine miliona kvadratnih kilometara, što je mnogo više od Zemljinog prečnika. Njihov uzrok su magnetski poremećaji vidljive Sunčeve fotosfere, zbog čega postaju vidljivi relativno hladniji slojevi ispod nje, piše „Lajvsajens“.
Obrtanje magnetnih polova Sunca događa se u ciklusima od 11 godina, a ti ciklusi solarnih aktivnosti prate se od 1775. godine. Trenutno se nalazimo u 25. solarnom ciklusu, koji tek treba da dostigne vrhunac, što znači i više Sunčevih pega.
„Siguran sam da ćemo videti veće aktivne regione u narednim godinama. Aktivni regioni 2993 i 2994 su srednje veličine i ne predstavljaju ono najbolje što 25. solarni ciklus može da predstavi“, kaže fizičar Din Pesnel iz NASA Godard svemirskog centra. On navodi da će tekući solarni ciklus dostići maksimum krajem 2024. i početkom 2025.
Erupcije u aktivnim regionima mogu biti u obliku solarnih baklji ili koronalnih eksplozija. I jedno i drugo može na Zemlji izazvati polarnu svetlost, ali i poremećaje u radu električnih mreža, satelita, komunikacionih mreža...
Umetnički prikaz invazije vanzemaljaca na Zemlju - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Upozorenje naučnika: NASA bi mogla da isprovocira invaziju vanzemaljaca
Zvezdana baklja snimljena na Suncu - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Velika pukotina na Suncu: Eksplozija u vatrenom ponoru dubokom 20.000 kilometara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala