- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Taoce u Ukrajini drže neonacisti koje je obučio NATO

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Zahtevi za pomoć u oslobađanju stranaca koje ukrajinski neonacisti drže kao taoce često dolaze iz zemalja NATO-a koje su pomagale u obuci ukrajinskih snaga u okviru posebnih programa, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sada oni koji su prošli te zapadne programe zajedno sa drugim pripadnicima neonacističkih formacija drže civile kao taoce i koriste ih kao živi štit. Inače, među taocima je bilo mnogo stranaca i vlade tih država su pozivale Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i naše ambasade i tražile pomoć u oslobađanju njihovih državljana. Pomoć može biti pružena, ali oni su taoci onih koji su se obučavali u zemljama NATO-a“.
Portparolka je skrenula pažnju na činjenicu da sada ovi „učenici NATO-a“, koji su prošli obuku u zemljama NATO-a ili pod rukovodstvom instruktora NATO-a, organizuju mučenja i represalije nad onima koji su osumnjičeni za simpatije, ili čak samo za normalan odnos prema Rusiji.
Ona je dodala da je britanska vlada „otpisala“ svoje građane koji su se nalazili u Ukrajini kao plaćenici i instruktori.
„U trenutku su odbacili sve koga su pripremali i obučavali u Ukrajini. Oni više nikome nisu potrebni u Britaniji“, ocenila je ona.

Rusija čini sve za evakuaciju stranaca

Zaharova je istakla da Rusija će učiniti sve da evakuiše strane državljane koji se nalaze u ratnoj zoni u Donbasu i Ukrajini.
Evakuacija stranih državljana iz zone borbenih dejstava bila je i ostaje jedan od prioriteta ruske strane. Nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći da rešimo zadatke povezane sa tim“, rekla je ona, komentarišući slučaj evakuacije bugarskih mornara iz Marijupolja u Donjeck.
Diplomata je podsetila da su 13. aprila pripadnici Narodne milicije DNR zajedno sa Oružanim snagama Rusije evakuisali 15 članova posade bugarskog broda „Carevna“ koji je bio blokiran u luci Marijupolja.
Prema njenim rečima, mornari, među kojima je bilo 14 državljana Bugarske i jedan državljanin Ukrajine, sprovedeni su u Donjeck.
„Odatle su članovi posade prebačeni na teritoriju Ruske Federacije nakon čega su odleteli u domovinu“, dodala je ona.
Zaharova je navela da kijevski režim nastavlja da odbija da evakuiše civile na rusku teritoriju.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala