- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Kijev onemogućio humanitarnu operaciju iz "Azovstalja"

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Narodne milicije DNR u Marijupolju
Pripadnik Narodne milicije DNR u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Humanitarni koridor za evakuaciju civila sa teritorije metalurškog kombinata „Azovstalj“, koji je otvorila ruska vojska, niko nije koristio, rekao je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev. Kako je dodao, kijevske vlasti su onemogućile humanitarnu operaciju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Oružane snage Rusije su 20. aprila iz čisto humanih razloga u 14 sati otvorile humanitarni koridor radi evakuacije civila sa teritorije metalurškog kombinata ‘Azovstalj’ u Marijupolju koji se, prema navodima ukrajinske strane, tamo navodno nalaze, a takođe su predložile pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine, pripadnicima nacističkih bataljona i stranim plaćenicima da polože oružje i predaju se. Moramo da konstatujemo da su kijevske vlasti cinično sprečile tu operaciju i da niko nije koristio taj koridor “, rekao je Mizincev na brifingu za novinare.

Kijevske vlasti su, istakao je on, ignorisale ruske inicijative, pokazali su nečovečan odnos i nisu naložili ukrajinskim vojnicima da polože oružje.
Mizincev je naveo i da se komanda neonacističkog odreda „Azov“ (protiv čijih pripadnika je u Rusiji pokrenut krivični postupak) obratila liderima Velike Britanije, SAD i Turske sa molbom da im obezbede „zelene koridore“ za izlazak civila i ranjenih ekstremista iz „Azovstalja“, ali da su se oni obratili na pogrešnu adresu jer je to pitanje trebalo uputiti Kijevu.

„Rusija je učinila sve što je mogla da vam spase živote. Trebalo je da se obratite direktno rukovodstvu Ukrajine, koje vas je odavno izdajnički napustilo“, dodao je general.

On je naglasio da je Rusija garantovala svim koji dobrovoljno predaju oružje da će ostati živi, da će biti bezbedni i da će im biti pružena medicinska pomoć.
Mizincev je na brifingu rekao i da ukrajinske snage i dalje postavljaju naoružanje u bolnicama i kao primer naveo da je gradu Slavjansk na teritoriji DNR u bolnici raspoređena jedinica Oružanih snaga Ukrajine a pored oklopna tehnika i artiljerija.
„Još jednom pozivamo međunarodne organizacije, pre svega Svetsku zdravstvenu organizaciju, da utiču na Kijev i da preduzmu efikasne mere kako bi se sprečilo da se medicinski objekti koriste u vojne ciljeve“, rekao je Mizincev.
Naveo je i podatak da je Rusija do sada u Ukrajinu isporučila više od 13,4 hiljada tona humanitarne pomoći.
Od početka specijalne vojne operacije sa teritorije Ukrajine, DNR i LNR u Rusiju je evakuisano skoro 900.000 ljudi, naveo je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala