- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mihajlovićeva: Snabdevanje Srbije gasom i naftom bez prekida

© Sputnik / Stefan ĐurićSrbija bi do 1. oktobra trebalo da isporuči prve količine gasa u Mađarsku
Srbija bi do 1. oktobra trebalo da isporuči prve količine gasa u Mađarsku - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Snabdevanje Srbije naftom i gasom odvija se bez prekida, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović i istakla da država ima krizne planove i rešenja za potencijalne situacije koje bi dovele do prekida snabdevanja.
Mihajlovićeva je naglasila i da je diverzifikacija u gasnom sektoru prioritet.
"Dobijamo naftu preko Jadranskog naftovoda, gas preko Bugarske Balkanskim tokom, imamo dovoljne količine i derivata i gasa, ali smo na oprezu, jer ne zavisi od nas. Ponašamo se odgovorno, vodimo računa i imaćemo rešenje za svaku nepredviđenu situaciju. Nije jednostavno, jer je situacija u celoj Evropi nepredvidiva i kada je reč o ceni i o dostupnosti energenata, ali smo za razliku od mnogih država u boljoj situaciji i najvažnije je da građani znaju da smo obezbedili dovoljno energije i energenata", rekla je Mihajlovićeva.
Potpredsednica vlade je, gostujući na TV Hepi, navela da je zadatak države da osigura energetsku bezbednost i da obezbedi dovoljne količine energije i energenata, saopštilo je ministarstvo.
"Takođe je važno da radimo na diverzifikaciji snabdevača. Mi smo sada u potpunosti zavisni od ruskog gasa, ali kada se završi interkonekcija sa Bugarskom u septembru naredne godine, otvara nam se mogućnost da gas dobijamo iz Grčke i iz Azerbejdžana.
Naš zadatak je da vodimo srpsku politiku u srpskom interesu, a da emocije ostavimo sa strane. Da vidimo od koga i koliko možemo da nabavimo gas, da rezervišemo kapacitete za narednu godinu. Čim imamo još jednog dobavljača, sigurniji smo", zaključila je Mihajlovićeva.
Izuzeće Srbije iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji bilo je tema emisije „Energija Sputnjika“:
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala