- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kandidat za predsednika Južne Osetije: „Genetski“ smo verni savezu sa Rusijom

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZgrada Parlamenta Južne Osetije
Zgrada Parlamenta Južne Osetije - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Rusija je glavni saveznik Južne Osetije, spoljnopolitički kurs Chinvala će uvek biti proruski, izjavio je kandidat za predsednika Južne Osetije, lider partije „Nihas“ Alan Gaglojev za Sputnjik pred drugi krug predsedničkih izbora.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Druga runda predsedničkih izbora u Južnoj Osetiji će se održati 28. aprila. Prema rezultatima prve runde izbora Gaglojev je pretekao aktuelnog predsednika Anatolija Bibilova za 3,5 odsto glasova.

„Po tom pitanju smena predsednika Južne Osetije ne igra nikakvu ulogu. Vernost savezništvu je nam je u genima“, rekao je on.

Prema rečima Gaglojeva, deo podeljenog naroda živi u Rusiji, među njima su i ono koji dolaze iz Južne Osetije i kojih je isto onoliko koliko i u republici. On je saopštio da apsolutna većina stanovnika Južne Osetije ima rusko državljanstvo od 1990-ih godina.

„Povezani smo sa Rusijom istorijski i duhovno. Sećamo se avgusta 2008. Godine, sećamo se podrške koju smo imali svih tih godina. Tako da naši odnosi mogu biti samo saveznički i pouzdani. Ruska Federacija je naš strateški partner, naš glavni saveznik i naš spoljnopolitički kurs će uvek biti proruski“, izjavio je Gaglojev.

Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije, zajedno sa Abhazijom, drugom bivšom gruzinskom autonomnom republikom, 26. avgusta 2008. godine. Ranije u tom mesecu Rusija je stala u odbranu Južne Osetije od gruzijske vojske koja je nastojala da je vrati pod vlast Tbilisija. Moskva je nekoliko puta izjavljivala da priznavanje obe republike odražava stvarno stanje i da ne podleže reviziji. Rusija pruža veliku finansijsku i socijalno-ekonomsku pomoć razvoju Republika.
Pogled na glavni grad Južne Osetije Chinval - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
RUSIJA
Priprema referenduma za pripajanje Južne Osetije Rusiji biće završena za dva meseca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala