- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čavušoglu: Među zemljama NATO-a ima zainteresovanih za nastavak situacije u Ukrajini

© Grigorij Sisojev / Uđi u bazu fotografijaMevlut Čavušoglu na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti
Mevlut Čavušoglu na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Među zemljama NATO-a postoje snage koje su zainteresovane da se nastavi trenutna situacija u Ukrajini kako bi se oslabila Rusija, smatra turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ja lično nisam očekivao da će situacija potrajati toliko dugo. Pogotovo nakon sastanka u Istanbulu. Ali na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a već sam shvatio da će situacija potrajati“, rekao je Čavušoglu u intervjuu za „Si-En-En Turk“.
Odgovarajući na pitanje voditelja da li je NATO zainteresovan da se situacija nastavi, Čavušoglu je rekao da „takve snage postoje“.
„Da, naravno, postoje takve snage. One žele da Rusija bude dodatno oslabljena. Ali ko će platiti cenu za to? Ukrajina“, naglasio je on.
Čavušoglu je dodao da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan narednih dana razgovarati telefonom i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.
„Danas sam razgovarao sa (ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem) Lavrovom, juče sam razgovarao sa (ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem) Kulebom. Stalno smo u kontaktu“, rekao je Čavušoglu.
Ministar je dodao da je turski predsednik u aktivnom kontaktu sa obojicom predsednika.
„Erdogan ih poziva da organizuju sastanak što je pre moguće kako bi se što pre postigao održivi prekid vatre“, istakao je Čavušoglu.
On je podsetio da je poziv Turske za sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika i dalje je na stolu.
Prema njegovim rečima, teško je govoriti o vremenu sastanka dvojice predsednika u Turskoj, ali se Ankara nada da će se to dogoditi uskoro.
Čavušoglu je naveo da je Turska protiv toga da deluje kao garant za Ukrajinu po primeru petog člana Povelje NATO-a.
„Vidite, mi nismo protiv da budemo garant Ukrajini. Ali ukrajinska strana traži garanciju po ugledu na peti član Povelje NATO-a. Tome se protive i Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, uključujući i nas. Neophodno je razumeti sam proces, koje su to garancije, kakvi će biti zahtevi? Potrebno je da sve zemlje-garanti prihvate uslove i dalje rizike“, objasnio je Čavušoglu.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
RUSIJA
Čavušoglu: Nazire se novi Hladni rat zbog Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala