- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bude se spavači: Nova velika pretnja za „nevernike“ u celoj Evropi

© AP Photo / AamaqDAEŠ
DAEŠ - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Pretnje DAEŠ-a (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) treba vrlo ozbiljno shvatiti, jer ova organizacija u Evropi ima brojne spavače, ali i simpatizere spremne da na poziv svojih nadređenih izvrše napade protiv „nevernika“, kaže Milan Vukelić, doktorand Fakulteta političkih nauka specijalizovan za pitanja religijskog ekstremizma.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Komentarišući za Sputnjik saopštenje u kojem su zvaničnici DAEŠ-a pozvali pripadnike ove organizacije da intenziviraju napade širom sveta, a pre svega u Evropi i Izraelu, Vukelić kaže da islam kao religija apsolutno ne podržava terorističke akcije, ali da islamističke organizacije poput Daeša (Islamske države) i taj način vođenja borbe smatraju legitimnim jer veruju da služi cilju - fizičkom uništenju „neverničkih društava“.

Pretnja za „nevernike“ u Evropi i Izraelu

Kako on navodi, prema ideologiji islamskog fundamentalizma svet se deli na, kako to muslimani kažu, zemlju mira, odnosno dar al-islam i zemlju rata - dar al-harb. Ove dve zemlje su u stanju stalnog sukoba, sve dok na celom svetu ne zavlada šerijat.
„Oni veruju da do mira može doći, ali da on može biti samo privremen i ne može trajati duže od 10 godina. Dakle, jasno je da se bez poznavanja islama ne mogu razumeti ni aktivnosti Islamske države, koja će bez sumnje i dalje predstavljati pretnju i bezbednosni izazov za ceo svet, pa i za samu teritoriju Evrope“, ukazuje Vukelić.
Sagovornik Sputnjika upozorava da trenutne sukobe u Ukrajini Islamska država itekako može iskoristiti:
„Oči celog sveta uprte su upravo tamo, a to slabi bezbednosne kapacitete evropskih zemalja, što ide u korist pripadnicima DAEŠ-a. Takođe, sama činjenica da hrišćani trenutno vode borbu jedni protiv drugih za Islamsku državu predstavlja dodatnu pogodnost“.
Naš sagovornik je mišljenja da niko nije siguran od potencijalnih napada pripadnika DAEŠ-a – ni Evropa ni svet. Ipak, kako kaže, treba podsetiti na to da Jerusalim, koji je centralno mesto svetske politike, za muslimane predstavlja treće sveto mesto, odmah posle Meke i Medine.
„To je mesto sa koga je Muhamed na svojoj krilatoj kobili odleteo na nebo, osetio Alaha, video božje poslenike i vratio se na zemlju. To putovanje proroka Muhameda ima veliki značaj za muslimane, a u čast tog događaja podignuta je džamija Al Aksa. Međutim, ona je podignuta na mestu gde se nekada nalazio Solomonov hram – najsvetije mesto Jevreja, a kako je već decenijama u potpunosti pod kotrolom Izraela muslimani je ne mogu koristiti na način na koji bi želeli. Sa druge strane Jevreji ne mogu da je sruše jer bi to za gotovo dve milijarde muslimana bilo ravno smaku sveta. Zbog toga je Izrael najveći neprijatelj muslimana, a njegovo „oslobođenje“ je prva opcija za ekstremističke organizacije poput DAEŠ-a“, objašnjava Vukelić i dodaje da oni kao neprijatelje vide i države koje podržavaju Izrael, a pre svega Sjedinjene Američke Države.
U tom smislu, primećuje naš sagovornik, može se očekivati da bi Islamska država mogla da pojača svoje aktivnosti na teritoriji Izraela, ali i protiv njegovih saveznika.

Kapaciteti DAEŠ-a

Kada je reč o trenutnim kapacitetima DAEŠ-a, Vukelić kaže da ta organizacija sasvim sigurno više nema onu snagu koju je imala u vreme kada je bila na svom vrhuncu, odnosno u vreme Abu Bakra el Bagdadija kada su i proglasili kalifat, ali daleko od toga da više ne predstavljaju opasnost jer su neke regionalne frakcije Islamske države i dalje vrlo jake.
„Nedavno smo u Avganistanu na delu videli Islamsku državu u provinciji Korasan (Horasan) koja je izvršila terorističke napade u Kabulu, a i dalje su vrlo aktivne i pojedine frakcije u Africi. Takođe, Sirija je zemlja koja će za Islamsku državu uvek biti teren za borbu. Naime, po eshatološkom konceptu kojim se džihadisti vode, Sirija je „sveta zemlja“ i tu se, pre svega, misli na grad Dabik na severu zemlje, a pominje se i grad Amak. Upravo na tim teritorijama će se, prema predanju, odigrati poslednja bitka između vojske Rima, koja simbolizuje hrišćane i sve neprijatelje islama, i vojske Alaha, kada će doći do „kraja sveta“, odnosno apokalipse“, ističe sagovornik Sputnjika.
DAEŠ ima brojne simpatizere koji nisu registrovani kao članovi te organizacije i jako je teško proceniti njihov tačan broj, ali će ta organizacija svakako predstavljati bezbednosni izazov kako za evropske vlade, tako i šire, zaključuje Milan Vukelić.
U saopštenju koje je objavio predstavnik organizacije Abu Omar al-Mudžahir ističe se kako pripadnici DAEŠ-a pripremaju odmazdu nakon smrti bivšeg vođe organizacije Abu Ibrahima al-Kuraišija. „Pristalice DAEŠ-a treba da iskoriste priliku kada se „krstaši“ bore jedni protiv drugih u Ukrajini i izvedu napade u Evropi“, poručio je al-Mudžahir i dodao da se „Jerusalim može osloboditi od Jevreja samo povratkom kalifata, a ne palestinskim ustankom ili uz pomoć onih koji imaju vrednosti koje se menjaju u skladu s interesima njihovih zapadnih gospodara“.
Istraživanje izraelske organizacije „Meir Amit“ o napadima DAEŠ-a (Islamske države) širom sveta tokom 2021. godine pokazuje da je ta organizacija najviše terorističkih napada izvela u Avganistanu – 365 napada koji su uzrokovali 2.210 žrtava, što je značajan porast u poređenju sa 2020. godinom kada su prijavljena 82 napada sa 835 žrtava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala