- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vlada Srbije odobrila kvote za izvoz žitarica, brašna i ulja

© Foto : Foto: Miroslav Maleševićpšenica
pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Vlada Srbije je na današnjoj sednici odobrila mesečne kvote za izvoz po 150.000 tona pšenice i kukuruza, 20.000 tona brašna i osam miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 procenata odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog mesece neće moći da podnesu zahtev za izvoz“, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Zahtevi se mogu podnositi od 20. do 25. u tekućem mesecu za naredni mesec, dok će za maj zahtevi biti podnošeni od 22. do 28. aprila.
Kvote su određene na predlog Udruženja „Žita Srbije“ čiji predstavnici su prethodne nedelje imali sastanak s premijerkom Anom Brnabić.
Oni su tada predložili da se mesečno izvozi 350.000 tona žitarica i slobodan izvoz brašna, preneo je Tanjug.
Vlada Srbije je posle sednice saopštila da je odlučila da privremeno ograniči izvoz osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo kako bi se uspešno reagovalo na opasnost od tržišnih poremećaja uzrokovanih značajnim rastom tražnje na svetskom i domaćem tržištu.

Prosvetarima po 10.000 dinara

Usvojena je i odluka da se zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, visokoškolskim i ustanovama učeničkog i studentskog standarda jednokratno isplati pomoć u neto iznosu od po 10.000 dinara, za šta je u državnoj kasi obezbeđeno je 1.600.000.000 dinara za sve nivoe obrazovanja.
Jednokratna novčana pomoć u istom iznosu odlukom Vlade biće isplaćena i zaposlenima u institutima, inovacionim centrima i istraživačima zaposlenim u visokoškolskim ustanovama.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala