- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Srpska koprodukcija „Brana“ u selekciji Filmskog festivala u Kanu

© Foto : Basem FajadFilm Brana
Film Brana - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Film „Brana“ u režiji libanskog reditelja Alija Šerija, imaće svoju svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Kanu, u selekciji „Petnaest dana autora“. Film je nastao u koprodukciji srpske filmske kuće „Trilema films“ i uz podršku Filmskog centra Srbije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Film „Brana“ je koprodukcija Francuske, Srbije, Nemačke, Libana, Sudana i Katara. Glavni producent je „Kino elektron“ (Francuska), a koproducenti „Trilema“ (Srbija), „ Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH “ (Nemačka), „ Galerie Imane Fares“ (Francuska) i „DGL travel“ (Sudan).
Film su producirali Janja Kralj i Remi Bonom, a koproducenti su Vladimir Perišić, Vanja Milanović, Tanasis Karatanos, Iman Fares, Alsamul Husein i Martin Hampel. Film je snimljen na arapskom jeziku i traje 80 minuta.
Glavnu ulogu tumači Maher El Kair. Radnja se odvija u Sudanu, blizu brane Merove. Glavni junak Maher radi u ciglani koju napaja voda Nila. Svake večeri on tajno odluta u pustinju kako bi izgradio misterioznu konstrukciju od blata. Dok narod Sudana kreće u revoluciju za svoju slobodu, Maherova kreacija počinje i sama da oduzima živote…
Ali Šeri (1976) je libanski vizuelni umetnik i reditelj. Kombinujući filmove, video zapise, skulpture i instalaciju, njegov rad preispituje konstrukciju istorijskih narativa. Šeri je trenutno rezidentni umetnik u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a njegova instalacija može se videti i na predstojećem 59. Bijenalu u Veneciji. Njegovi kratki filmovi „ The Disquiet “ i „ The Digger “ prikazani su na istaknutim filmskim festivalima. Film „Brana“, snimljen u Sudanu tokom revolucije, njegov je debitantski igrani film.
Scenario za „Branu“ je pored reditelja pisao i Džefri Grison u saradnji sa Bertrandom Bonelom. Na filmu je radila proverena međunarodna ekipa: direktor fotografije Basem Fajad, montažerke Izabel Makilet i Neli Kvitier, kompozitor ROB. Za vizuelne efekte je bio zadužen Mel Masadian, a za zvuk Tomas van Potelberž, Jakov Munižaba i Simon Apostolu.
Film „Brana“ su podržale brojne prestižne međunarodne institucije među kojima je Filmski Centar Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, prenosi Filmski centar Srbije.
Žena nosi zaštitnu masku za lice u blizini Festivalske dvorane na Kroazeti u Kanu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
KULTURA
Film „Z“ otvara Kanski festival
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala