- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Rusija suspendovala finansiranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava
Ruska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Ruska Federacija je suspendovala svoje učešće u finansiranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH, potvrđeno je iz ruske ambasade u Sarajevu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Iz ruske ambasade u BiH saopšteno je da je „Ruska Federacija jedan od svedoka Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini“ i „član Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK)“.
„Principijelni stav Ruske Federacije je da se bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN gospodin Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH. Što se tiče finansijskih aspekata, neviđeno kršenje principa konsenzusa u radu UO PIC-a dovelo je do toga da je Rusija faktički isključena iz procesa donošenja odluka u ovom formatu, uključujući i budžetska pitanja. S tim u vezi, obustavili smo naše učešće u finansiranju OHR-a. Bićemo spremni da nastavimo isplate u dogovorenom iznosu nakon što se situacija u UO-u vrati konstruktivnosti, na što stalno pozivamo partnere“, saopšteno je iz ruske ambasade u Sarajevu.
Informaciju o prekidu finansiranja potvrdili su i iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR), objavile su „Nezavisne novine“.
Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbeđuju zemlje članice PIK-a, te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće do 30. juna naredne godine.
Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 evra.
„Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sledeći: EU 47,68 odsto, SAD 22 odsto, Japan 10 odsto, UK 6,69 odsto, Kanada 3,03 odsto, Organizacija islamske konferencije 2,5 odsto, Rusija 1,2 odsto, ostali 6,9 odsto“, navedeno je na sajtu OHR-a.
Prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIK-a.
„U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira“, rečeno je „Nezavisnim novinama“ iz OHR-a, prenosi Tanjug.
O instituciji visokog predstavnika za Sputnjik je nedavno govorio i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala