- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Od komandnih mesta do vojnih brodova: Šta su mete ruskih „Iskandera“ u Ukrajini /video/

© Sputnik / Sergeй Orlov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Oružanih snaga Rusije tokom prenosa rakete operativno-taktičkog raketnog sistema "Iskander M"
Pripadnici Oružanih snaga Rusije tokom prenosa rakete operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
U poslednjem danu raketnim napadima ruskih sistema „Iskander-M“ uništena su četiri skladišta naoružanja Oružanih snaga Ukrajine i ukrajinske vojne tehnike. To je jedini u svetu operativno-taktički raketni kompleks koji uništava apsolutno sve mete – od komandnih mesta, smeštenih u betonskim bunkerima, do vojnih brodova, prenosi televizija „Zvezda“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Iskander“ je specifičan po tome što je udar neizbežan. Rakete u toku leta mogu da dobiju nove koordinate i da promene metu. Da bi se lansirni sistem stavio u punu borbenu gotovost potrebno je nekoliko sekundi. Domet leta rakete je do 500 kilometara, a preciznost pogotka varira od jednog do dva metra.
„Kako pokazuju podaci specijalne operacije, gađaju se objekti gde su koncentrisani plaćenici“, navodi načelnik jedinice Sergej Borodin.
U komandno-štabnom vozilu odvijaju se svi glavni procesi upravljanja sistemom „Iskander M“. Komandant jedinice dobija koordinate mete i šalje ih lansirnom sistemu koji ispaljuje raketu.
„Uglavnom se koncentrišemo na izvršavanje borbenog zadatka. Ovo vozilo nijednom nije izdalo za sve vreme izvršavanja borbenih zadataka“, ističe komandant startne baterije Vitalij.
Primljene podatke on šalje šifrovanim komunikacionim kanalom jedinici lansirnog sistema. Iz kamufliranog područja „Iskander“ maršira na položaj. Zadatak je da se sistem prebaci na teren, pogodan za lansiranje rakete.
„Pogodna je teritorija sa poljima, šumom. Močvarno područje je nepoželjno, jer je vozilo teško“, objašnjava vozač, mehaničar Aleksej Puzik.
U poslednja 24 časa, raketnim napadima „Iskandera“ uništena su i tri područja sa koncentrisanim ljudstvom protivnika u naseljenim mestima Popasna, Jampolj i Kramatorsk.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sistem Iskander u akciji u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Precizan pogodak ruskog „Iskandera“ - uništena skladišta naoružanja ukrajinske vojske /video/
Raketni sistem Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
RUSIJA
„Saveznička odlučnost 2022“: Moć „Iskandera“ u 30 sekundi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala