- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva poziva Zapad: Preuzmite deo odgovornosti za eskalaciju na Bliskom istoku

© AP Photo / Mahmoud IlleanSukobi Palestinaca i izraelske policije kod džamije Al Aksa u Jerusalimu
Sukobi Palestinaca i izraelske policije kod džamije Al Aksa u Jerusalimu - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Vašington i Evropska unija pod izgovorom ukrajinske krize izbegavaju učešće u regulisanju palestinsko-izraelskog sukoba i snose deo odgovornosti za aktuelnu eskalaciju tog konflikta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Polazimo od toga da je u osnovi dugogodišnjeg palestinsko-izraelskog sukoba, jednog od žarišta tenzija na Bliskom istoku – odsustvo političkog regulisanja situacije. Značajan deo odgovornosti za sadašnju situaciju leži na Sjedinjenim Američkim Državama i EU, koje pod izgovorom zbivanja u Ukrajini izbegavaju učešće u radu 'kvarteta' međunarodnih posrednika – mehanizma odobrenog odlukama Saveta bezbednosti UN za praćenje palestinsko-izraelskog dijaloga u sastava Rusije, SAD, UN i EU“, navodi se u saopštenju.

Rusija izražava ozbiljnu zabrinutost u vezi sa eskalacijom nasilja u zoni palestinsko-izraelskog konflikta, pre svega u Starom gradu Jerusalima, uključujući džamiju Al Aksa.
„Posebnu zabrinutost izaziva to što se sukobi između Palestinaca i Izraelaca, kao i eskalacija situacije oko pojasa Gaze, odvijaju tokom verskih dana svetih za muslimane, hrišćane i Jevreje. Ruska diplomatija u cilju stabilizacije situacije održava neophodne kontakte sa Palestincima i izraelskim i arapskim prestonicama“, napomenuo je MIP Rusije.
S tim u vezi, Moskva poziva obe strane da budu suzdržane i da „smesta odustanu od bilo kakvih činova agresije i provokacija, uključujući nesrazmernu upotrebu sile nad civilnim palestinskim stanovništvom, blokiranje palestinskih gradova na Zapadnoj obali reke Jordan, kao i aktivnosti koje podrivaju postojeći status-kvo svetih mesta Jerusalima“.
Ministarstvo upozorava da bi takvi potezi mogli definitivno da destabilizuju situaciju i da dovedu do ponovnog oružanog sukoba u punom obimu. Moskva se zalaže za što skoriji početak pregovora između zaraćenih strana, dodaje se u saopštenju.
Podsetimo, ovog meseca je došlo do zaoštravanja sukoba između Izraela i Palestine. Izraelska vojska saopštila je danas da je avijacija te zemlje uništila Hamasovo skladište oružja. Palestinci su naveli da je došlo do razmene vatre između izraelskih snaga i Palestinaca u Dženinu. Dan ranije, portparol izraelske vojske izjavio da je Izrael napao jug Gaze, kao odgovor na raketni napad koji je pokrenut iz te oblasti.
Pre nekoliko dana je najmanje 150 Palestinaca povređeno u sukobima sa izraelskom policijom kod džamije Al Aksa u Jerusalimu posle molitve na kojoj se hiljade Palestinaca okupilo tokom svetog meseca Ramazana.
Sukob izraelske policije i Palestinaca ispred džamije Al Aksa - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
SVET
Jerusalim: U sukobima sa policijom povređeno 17 Palestinaca /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala