- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ako se u „Azovstalju“ nalaze civili, onda su kijevske vlasti ratni zločinci

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUništene zgrade u blizini fabrike "Azovstalj" u Marijupolju
Uništene zgrade u blizini fabrike Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Ako ukrajinska vojska i pripadnici neonacističkih formacija drže civile u fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju, onda su vlasti u Kijevu ratni zločinci, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravu odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Mizincev je dodao da ruska strana zahteva da se iz marijupoljske fabrike „Azovstalj“ oslobode civili ako se oni tamo nalaze.
Prema njegovim rečima, u protekla 24 sata u ukrajinskim medijima zabeleženo je više objava u kojima zvanični predstavnici Kijeva izjavljuju da se u „Azovstalju“ navodno nalazi veliki broj civila.
On je izrazio uverenje da je reč o „još jednom širenju dezinformacija, izmišljenom isključivo da bi se spasili neonacisti“.
„Istovremeno izjavljujemo da prisilno držanje civilnog stanovništva kao živog štita u skladu sa normama međunarodnog humanitarnog prava predstavlja terorizam, a zvaničnici kijevskih vlasti i neposredni izvršioci ove nehumane akcije u ‘Azovstalju’ predstavljaju ratne zločince i teroriste“, istakao je Mizincev.
Obraćajući se kijevskim vlastima, Mizincev je rekao da ukoliko se „neko od civilnog stanovništva nalazi u ‘Azovstalju’, zahtevamo da se preduzmu sve mere za njihovo oslobođenje i izlazak kroz otvorene humanitarne koridore“.
„Želim posebno da istaknem da rukovodstvo Ruske Federacije garantuje svima koji polože oružje da će im se sačuvati životi, potpunu bezbednost i pružanje kvalifikovane medicinske pomoći“, dodao je on.
Takođe je naglasio da rusko rukovodstvo garantuje bezbednu evakuaciju svih civila bez izuzetka i njihovo kretanje u sastavu humanitarnih konvoja u bilo kom pravcu koji izaberu.
Oružane snage Rusije su danas u 14 časova otvorile humanitarni koridor za povlačenje iz Azovstalja“ ukrajinskih vojnika i pripadnika neonacističkih formacija koji dobrovoljno polože oružje. Ruske trupe su proglasile režim tišine i formirale tri humanitarne kolone.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Pogled na metalurški kombinat Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
RUSIJA
Evakuisani civili u okolini „Azovstalja“; Nad lukom Marijupolj podignuta zastava DNR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala