- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Metal budućnosti: 30 puta vredniji od zlata, u Srbiji ga poseduju samo tri osobe

© Foto : YouTube/Luciteria SciencePlemeniti metal osmijum
Plemeniti metal osmijum - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Osim investiranja u zlato i srebro, poslednjih nekoliko godina u svetu je veliko interesovanje za ulaganje u osmijum. Taj plemeniti metal trenutno je najvredniji na planeti. Gram košta 1.700 evra, 30 puta više nego ista mera zlata. U Srbiju je stigao pre dve godine, na svetskom tržištu postoji osam godina, a prodaja je u Evropi skočila čak 500 odsto.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ljuba Jakić, jedan od osnivača Instituta za osmijum, objasnio je da je u pitanju plemeniti metal iz iste grupe Periodnog sistema u kojoj se nalaze, između ostalih, srebro i platina, a osmijum je na tržište plasiran pre nekoliko godina.
„Izuzetno je redak. Ima ga u Zemljinoj kori 2.500 puta manje od zlata. Nastaje u procesu kristalizacije. Sirovi osmijum nije mnogo interesantan, nastaje u preradi platine. Posle se taj sirovi osmijum kristalizuje u posebnoj laboratoriji i pod posebnim pritiskom i temperaturom od 3.600 stepeni“, rekao je Jakić za RTS.
Naveo je da je osmijum interesantan zbog toga što kristali koji nastaju daju fantastičan odsjaj i plavičastu svetlost, ali i zato što je najgušći metal od svih u periodnom sistemu.
Jakić je naveo da osmijuma najviše ima u Rusiji, Južnoj Africi i Južnoj Americi, a da se jedina laboratorija nalazi u Švajcarskoj.
Dodao je da u Srbiji ima zainteresovanih ulagača u osmijum, a da je ceo koncept osmislio doktor fizike Ing Volf, kao i da u celom svetu postoji 30 instituta, među kojima je i onaj u Srbiji.
"Naše zaduženje je da se bavimo marketingom, prodajom i nalaženjem klijenata, pošto je prodaja omogućena preko platforme, kao i sve što se danas u svetu radi. Naš osnovni zadatak je da brinemo da klijenti koji su to kupili preko nas dobiju robu", rekao je Jakić.
Istakao je da svaki proizvedeni komad osmijuma ima serijski broj, a i svaki komad ima unikatnu površinu, poput otiska prsta.
Ljuba Jakić je objasnio da se cena formira na osnovu cene nabavke sirovog osmijuma, ali i procesa izrade različitih oblika komada i procesa kristalizacije.
Osmijum se, za razliku od zlata i drugih metala, ne nalazi na berzi, a kako je Jakić objasnio, cena je stabilna i konstantno raste, dok, kako je naveo, cena zlata stalno osciluje.
U Srbiji samo tri osobe poseduju osmijum, a svi su ga kupili kao investicione pločice. Jakić je naveo da je kampanja prodaje u Srbiji tek počela, a cena jednog grama iznosi 1.700 evra, kao i da se mogu napraviti i pločice i od samo 0,5 grama.
Iridijum se pretežno koristi u elektrotehnici i medicini - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Iridijumska groznica: Srbija bi mogla da eksploatiše plemenit metal čija cena skače basnoslovno
Zlatne rezerve Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
EKONOMIJA
Stabilizuje se tržište metala: Rast cena sirovina dosta blaži nego u prethodnom periodu
Kvazar - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zlato, srebro i cirkonijum: Svemir je veliki proizvođač plemenitih metala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala