- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija ne razmatra upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Rusija u ovoj fazi specijalne operacije u Ukrajini razmatra samo korišćenje konvencionalnog naoružanja, rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za televizijski kanal „Indija tudej“, odgovarajući na pitanje da li je u planu upotreba nuklearnog naoružanja u Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ruski ministar je ponovio da Moskva ne namerava da menja režim u Ukrajini, jer narod treba da ima slobodu izbora.
„Mnogo puta smo govorili o tome da želimo da Ukrajinci sami odluče kako će dalje živeti“, naglasio je Sergej Lavrov.

Zelenski se ne može ozbiljno komentarisati

Ruski ministar je istakao da ne može ozbiljno da komentariše izjave predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, jer on neprestano menja svoje stanovište.
„Znate, ne mogu ozbiljno da razmatram ono što govori predsednik Zelenski, jer on neprestano menja svoj ugao gledanja u dijametralno suprotnim pravcima“, rekao je Lavrov.
Prema njegovom mišljenju, Zapad je iskoristio Zelenskog za svoje ciljeve, pojačavajući težnju predsednika Ukrajine da ignoriše bilo kakve predloge u okviru minskog pregovaračkog procesa.
„Da je Zelenski sarađivao i težio ispunjenju sporazuma iz Minska, ova kriza bi davno bila razrešena. Zapad je izdao Zelenskog. Ja mislim da su ga oni prosto iskoristili protiv Rusije. Učinili su sve da bi ga učvrstili u želji da ignoriše bilo kakve predloge“, rekao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, Rusija je nakon pregovora s ukrajinskom stranom u Istanbulu u znak dobre volje promenila konfiguraciju vojske u Ukrajini, ali to nije bilo vrednovano kako dolikuje.
„Jednostavno smo izmenili konfiguraciju svog vojnog prisustva u Ukrajini, to je bilo objavljeno odmah nakon sastanka u Istanbulu. Rekli smo da, verujući u to da su oni počeli da razmatraju ono što može da bude osnova sporazuma, kao gest dobre volje menjamo konfiguraciju u Černigovskoj i Kijevskoj oblasti, ali, znate, to nije bilo vrednovano kako dolikuje i umesto toga je odmah usledila izrežirana provokacija u Buči“, rekao je Lavrov.
Šef ruske diplomatije je, takođe, rekao da Rusija nije imala drugog izbora osim da prizna DNR i LNR nakon što je ukrajinska armija pojačala napade na teritorije tih republika, a sama Ukrajina postala „poligon NATO-a“.
„Ukrajinska armija je znatno pojačala artiljerijske napade na te republike, narušavajući primirje. Nismo imali izbora, osim da priznamo DNR i LNR, da potpišemo sporazum o uzajamnoj pomoći, kao odgovor na njihovu molbu, i da tamo uputimo svoje vojne snage kao deo specijalne operacije za zaštitu života ljudi“, rekao je Lavrov i podsetio da je Vladimir Zelenski govorio da bi njegova zemlja mogla da preispita povratak na posedovanje nuklearnog naoružanja.

Rusija namerava da utvrdi istinu o zločinima ruskih neonacista

Šef ruske diplomatije je istakao da Rusija sprovodi istrage o zverstvima koja su počinili neonacistički bataljoni i Oružane snage Ukrajine.
„Formirana je specijalna komisija, postoji pravna organizacija koja ima ogromno iskustvo. Oni su istraživali zločine koje su počinili 'Beli šlempovi' u Siriji i druge slučajeve. Nećemo se zaustaviti u utvrđivanju istine“, rekao je Lavrov.
Organizacija „Beli šlemovi“, koja je ima veliku podršku na Zapadu, kao svoj cilj navodi spasavanje civila iz zona borbenih dejstava. Sirijske vlasti su je optužile da sarađuje s ekstremistima i da se bavi neprijateljskom propagandnom delatnošću. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je delatnost „Belih šlemova“ ocenilo kao element informacione kampanje za ocrnjivanje vlasti u Siriji i da je odgovorna za provokaciju koja je Zapadu dala povod da optuži Damask za upotrebu hemijskog oružja, kako bi napao sirijske vojne objekte.
Specijalna vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
RUSIJA
Lavrov: Počinje sledeća faza specijalne vojne operacije u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala