- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Brisel bi da sruši Dodika

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Brisel i Vašington razrađuju kompleksnu operaciju uklanjanja s vlasti srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, rekao je za Sputnjik izvor blizak Evropskoj spoljnopolitičkoj službi.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako se navodi, glavni razlog pokretanja takve kampanje protiv Dodika je njegov nezavisni stav u vezi sa situacijom u Ukrajini, istrajni otpor Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na čijem je čelu, i generalno široke srpske višestranačke koalicije da se BiH, makar i delimično, pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.
Stav koji je zauzeo Milorad Dodik u suprotnosti je sa orijentacijom Zapada da se Moskva potpuno izoluje na celom evropskom kontinentu, kao i da se Balkan potčini isključivo zapadnim interesima, koji uključuju elministanje takozvanih „spoljnih“ igrača – Rusije i Kine. Zbog toga se uporni Dodik, koji vodi sopstvenu politiku neusaglašenu sa Zapadom, „kažnjava“ kako se ostali u jugoistočnoj Evropi ne bi usudili da budu u prijateljskim odnosima sa Rusijom.
Prema raspoloživim informacijama, kao instrument uticaja planirano je pokretanje kampanje „crnog pi-ara“ protiv Milorada Dodika uz izmišljene optužbe za korupciju, kako bi se postepeno potkopala njegova reputacija lidera i zaštitnika interesa srpskog naroda u BiH.
Dodatna poluga pritiska trebalo bi da budu takozvana „bonska ovlašćenja“ tzv. visokog predstavnika u BiH koji, prema poimanju Zapada, daju tom protektoratu neograničene mogućnosti, sve do smene vrha vlasti u zemlji. Treći element antisrpskog plana predviđa opciju da snage bosanskih obaveštajnih službi, koje su pod potpunom kontrolom zapadnjaka, uhapse Milorada Dodika, koristeći mogućnosti snaga Evropske unije u BiH koje se nalaze u zemlji u okviru operacije „Altea“ za osiguravanje vojnih aspekata Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.
Mandat operacije „Altea“ izdat je u ime Saveta bezbednosti UN, koji prati situaciju u BiH u skladu sa poglavljem VII Povelje UN (Pretnja međunarodnom miru i bezbednosti). Mandat se produžava na godišnjoj osnovi na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u BiH koja se održava u jesen, obično u novembru. Podsećamo, da bi se donela takva odluka potreban je i glas Rusije kao stalne članice Saveta bezbednosti. Moskva je više puta stavljala do znanja da aktivnosti operacije „Altea“ u BiH treba da budu potpuno depolitizovane i ograničene isključivo na dejtonska pitanja.
Sada, kada su zapadne zemlje skoro udvostručile vojni kontingent EUFOR-a u BiH, na 1.100 ljudi, i kada su prebacile u zemlju dodatnu vojnu tehniku koja je počela redovno da se pojavljuje na ulicama zemlje i da uliva strah njenim stanovnicima, budućnost operacije „Altea“ sa mandatom UN-a našla se pod velikim znakom pitanja.
Kako ocenjuje izvor Sputnjika, u Briselu su se zaigrali u svojoj težnji da na svaki način eliminišu sa scene nepoželjne političare iz BiH koji pokazuju nezavisnost od direktiva iz Evropske unije i Vašingtona. Takva linija u potpunosti se uklapa u njihovu upornu politiku centralizacije i unitarizacije višenacionalne države BiH na osnovu većine jednog naroda – Bošnjaka.
Sve se to dešava na štetu prava Srba kojima Dejtonski sporazum garantuje ravnopravnost i široka ustavna ovlašćenja. Po zamisli Zapada, status Srba, a ujedno i Hrvata, u novoj „demokratskoj“ Bosni i Hercegovini treba da se svede na položaj obespravljenih nacionalnih manjina – takozvanog „civilnog stanovništva“. Evidentna je želja Brisela i Vašingtona da osiguraju etničko čišćenje BiH, da stvore neprihvatljive uslove za dalji život Srba i Hrvata u BiH i da ih primoraju da je napuste. A zemlju žele silom da uvuku u NATO, da joj prekinu komunikaciju sa iskonskim partnerima, a pre svega sa Rusijom.
Balkan se nalazi pred novom seobom naroda, novim prekrajanjem sudbina i to putem najgrubljeg kršenja međunarodnog prava i gaženjem temeljnih nacionalnih interesa balkanskih naroda.
Prema mišljenju sagovornika, Zapad uporno teži formiranju nove geopolitičke stvarnosti u regionu, zone svog isključivog uticaja, ne zazirući od najprljavijih metoda uticaja. Kao i uvek, cenu će morati da plate balkanski narodi, jer Zapad, naravno, ni ne razmišlja o njihovim interesima.
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
SRBIJA
Dodik: Nema raskola između Vučića i mene ali bih voleo da Beograd ne pominje – visokog predstavnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala