- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatska ukida JMBG

CC0 / pixabay / Tramvaj u Zagrebu.
Tramvaj u Zagrebu. - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske stavilo je na javnu raspravu predlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Predloženi zakon ima samo dva dva člana - u prvom se navodi da danom stupanja na snagu tog zakona prestaje da važi Zakon o matičnom broju, a u drugom da taj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Narodnim novinama, prenosi Indeks.
Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju neće biti brisani iz postojećih evidencija i moći će da se koriste za povezivanje i razmenu podataka u slučajevima kad povezivanje podataka neće moći da bude izvršeno korišćenjem osobnog identifikacionog broja, ali ne kao osnovna i stalna identifikaciona oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.
JMBG je uveden je 1976. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, a građanima je dođeljivan po mestu stanovanja, a nakon toga po mestu rođenja. U JMBG-u su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i pol.
Od 2009. u Hrvatskoj je uveden novi identifikacioni broj, tzv. osobni identifikacioni broj (OIB) koji menja JMBG, ali su u prelaznom razdoblju oba broja bila u upotrebi. Iako se danas isključivo koristi OIB, JMBG se i dalje izdaje i koristi za koordinaciju podataka među državnim registrima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala