Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Oni imaju način da nateraju Prištinu da se pridržava potpisanog

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić, koji je kao premijer u ime Beograda potpisao Briselski sporazum, 2013.godine, kaže danas, devet godina kasnije, da je siguran da bi, bez tog dokumenta, Kosovo i Metohija odavno bilo zaokruženo kao priznata država, a pitanje je, dodaje, da li bi tamo bilo još Srba.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Dačić u izjavi za Tanjug kaže da je Briselski sporazum bio maksimum od mogućeg.
„Mi smo i tada, i sada hoćemo, mnogo više za Srbiju i za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali moramo da dođemo do toga da postane i realno. Da nismo tada imali Briselski sporazum, ja sam siguran da bi Kosovo i Metohija odavno bilo zaokruženo kao međunarodno priznata država i veliko je pitanje da li bi tamo uopšte još bilo Srba“, rekao je Dačić.
Kaže i da je sporazum daleko od idealnog i od toga da ispunjava naše interese u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali je rezultat politike predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem čiji je cilj bio da zaustavi zaokruživanje kosovske državnosti i da stvari vrati za pregovarački sto.
„Mi smo u tome uspeli. Od potpune propasti dotadašnje kosovske politike, kada se Srbija nije pitala ni za šta, a Kosovo dobijalo po jedno međunarodno priznanje dnevno, učinili smo da to ostane otvoreno pitanje koje bez Srbije ne može da bude rešeno“, ističe Dačić.
On podseća i da je priznanje Kosova zaustavljeno, a Beograd uspeo u tome da čak 18 država, članica UN, uveri da povuku svoje priznanje.
Dačić je poručio i da je Beograd ogorčen što ni posle devet godina Priština nije ispunila svoju jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je da formira Zajednicu srpskih opština, što je, ističe, okosnica Briselskog sporazuma i mora da bude ispunjena.
„Odavno nema izgovora za to što Priština nije uradila. Mi smo naše obaveze ispunili, onako kako smo se i obavezali, ali njihova jedina obaveza i do danas nije izvršena“, jasan je Dačić.
On ukazuje i da to više nije pitanje za Prištinu, nego za međunarodne posrednike i da je njihova dužnost da nateraju Prištinu da izvrši svoju obavezu, ističući da, sve dok se to ne dogodi, dok Zajednica srpskih opština ne bude formirana, svaki dalji razgovori o nekim drugim pitanjima neće imati značaj.
„Oni imaju način da nateraju Prištinu da se pridržava potpisanog i mi hoćemo da vidimo rezultat. Posle toga možemo da razgovaramo o svim drugim otvorenim pitanjima i mi smo za to spremni, kao što smo i uvek do sada bili konstruktivni kada je reč o dijalogu“, rekao je Dačić.
Sedište Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
SRBIJA
Brisel: Vreme je da se dijalog uspešno završi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala