- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sovjetski spomenik u Berlinu ponovo na udaru vandala: Ruska ambasada uputila notu nemačkom MIP-u

© AP Photo / Markus SchreiberZastava Rusije na zgradi ruske ambasade u Berlinu
Zastava Rusije na zgradi ruske ambasade u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Ruska ambasada u Nemačkoj uputila je protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova te zemlje zbog još jednog vandalskog napada na sovjetski ratni spomenik u Treptov parku u Berlinu, saopšteno je iz ambasade.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ogorčeni smo zbog još jednog vandalskog čina nad spomenikom sovjetskim vojnicima-oslobodiocima u berlinskom Treptov parku, koji se dogodio u noći između 17. i 18. aprila. Na ulazu, koji je sastavni deo ratno-memorijalnog kompleksa, ispisani su uvredljivi natpisi. O incidentu su odmah informisani nemački organi reda. Uputili smo protestnu notu MIP-u Nemačke, zahtevajući da se otklone posledice vandalskog čina, kao i da se utvrde okolnosti događaja i odgovorni počinioci privedu pravdi“, saopšteno je iz ambasade.

Iz diplomatskog predstavništva je još saopšteno da su „pozvali nemačke vlasti da preduzmu sveobuhvatne mere kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih ekscesa u budućnosti”, a u skladu sa odredbama sporazuma vlada dve zemlje o brizi o ratnim grobnicama od 16. decembra 1992. godine.
Ranije je nemački list „Tagešpigel“ objavio da se spomenik u Treptov parku u noći između nedelje na ponedeljak još jednom našao na meti vandala. Prema informacijama lista, na ulazu u memorijalni park ispisano je slovo „Z“ i razni natpisi.
U noći 7. aprila, nepoznati počinioci oskrnavili su spomenik sovjetskim vojnicima oslobodiocima u Treptov parku, bacivši na njega crvenu farbu i ispisavši antiruske poruke. Spomenik u Treptov parku podignut je u čast poginulih vojnika Sovjetskog Saveza u bici za Berlin 1945. godine. Ruska ambasada u Berlinu, uputila je protestnu notu Ministarstvu poljnih poslova Nemačke, zahtevajući da se uklone posledice vandalskog čina, što je operativno već bilo urađeno 8. aprila.
Memorijal Tirgarten u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Sovjetski spomenici u Berlinu na udaru vandala: Ruska ambasada uputila notu nemačkom MIP-u /video/
Polaganje venaca na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i Spomenik crvenoarmejcu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2020
Šojgu zahteva: Kazniti sve koji ruše spomenike sovjetskim vojnicima u inostranstvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala