- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sirija uputila UN pismo o ratnim zločinima američke koalicije u Raki

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANPogled na sirijski grad Raka
Pogled na sirijski grad Raka - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Sirija je uputila pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i Savetu bezbednosti UN o ratnim zločinima međunarodne koalicije predvođene SAD u gradu Raka 2017. godine, navodi se u saopštenju sirijskog Ministarstva spoljnih poslova koje je objavila državna agencija SANA.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„U zvaničnom pismu upućenom generalnom sekretaru UN i predsedniku Saveta bezbednosti o ratnim zločinima koje je izvršila takozvana međunarodna koalicija u gradu Raka 2017. godine, Ministarstvo spoljnih poslova je jasno stavilo do znanja da je američka vojna operacija koju su snage ilegalne međunarodne koalicije sprovodile u Raki u periodu od juna do oktobra 2017. dovela do gotovo potpunog uništenja grada i hiljada njegovih civila“, saopštilo je sirijsko Ministarstvo.
U saopštenju se ističe da je cilj operacije koalicije bilo uništavanje infrastrukture, javne i privatne imovine i gađanje civila.
Raku su 2014. godine zauzeli pripadnici terorističke grupe DAEŠ (zabranjene u Rusiji). U oktobru 2017. godine grad je oslobođen posle višemesečne vojne operacije arapsko-kurdskih formacija Sirijskih demokratskih snaga uz podršku avijacije međunarodne koalicije. Tokom forsiranog bombardovanja i dejstava proameričkih kurdskih formacija, Raka je faktički uništena.
Američke snage ilegalno kontrolišu teritorije na severu i severoistoku Sirije u provincijama Dejr el Zor, Haseka i Raka, gde se nalaze najveća nalazišta nafte i gasa u Siriji. Zvanični Damask je prisustvo američke vojske na svojoj teritoriji više puta nazivao okupacijom i državnom piraterijom sa ciljem neskrivene krađe nafte.
Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. godine objavljena je pobeda nad DAEŠ-om u Siriji i Iraku. U određenim regionima zemlje nastavljaju se napadi terorista. Trenutno je u prvom planu političko rešenje, obnova Sirije, kao i povratak izbeglica.
Ljudi prolaze pored ruševina stambenih zgrada u Raki na severu Sirije - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2018
Sirija: Akcije međunarodne koalicije u Raki su genocid
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala