- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici razvili metod za otkrivanje bolesti bubrega pomoću jedne kapi krvi

© PixabayBubrezi
Bubrezi - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Ruski naučnici razvili su metodu za dijagnostikovanje disfunkcije bubrega pomoću jedne kapi krvi. Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu „Biomedical Optics Express“.
Da bi to izveli, koristili su savremene spektroskopske tehnologije i matematičke modele neuronskih mreža.
U savremenoj medicinskoj praksi, analiza krvi ostaje jedna od najdostupnijih i najčešćih metoda primarne kliničke dijagnoze. Poznato je da je moguće značajno proširiti mogućnosti analize ako se pređe sa pojedinačnih indikatora ili njihove kombinacije na razmatranje čitavog sistema promena u komponentnom sastavu krvi odjednom.
Takvu mogućnost pruža Ramanova spektroskopija, ocenio je docent Katedre za laserske i biotehničke sisteme Samarskog univerziteta Ivan Bračenko.
Prema njegovim rečima, primena naprednog matematičkog aparata zasnovanog na neuronskim mrežama pomaže da se pronađe odnos optičkog signala i hemijskog sastava krvi, što omogućava da se sa visokim stepenom tačnosti utvrdi prisustvo bolesti i proceni njena težina.
Kako se navodi, novi metod koji su razvili naučnici univerziteta „Koroljov“ i državnog medicinskog univerziteta u Samari učiniće testove dostupnijim i poboljšati kvalitet medicinske nege za pacijente.
„U poređenju sa standardnim dijagnostičkim alatima, naš pristup ne zahteva komplikovanu pripremu uzorka i upotrebu dodatnih hemijskih reagenasa. To čini analizu tačnijom i višestruko jeftinijom od stranih pandana“, objasnio je Bračenko.
Nova metoda je testirana na uzorcima krvne plazme pacijenata sa hroničnom bolešću bubrega i sa visokim stepenom tačnosti pokazala je narušenu bubrežnu funkciju, istakli su autori.
Medicinsko radiološki naučni centar Cib - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
RUSIJA
Pravo u cilj: Ruski naučnici razvili novi metod borbe protiv metastaza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala