- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Prve slike iz kolekcije Morozovih vraćene iz Pariza u Rusiju

© Sputnik / Alekseй BuškinPortret Ivana Morozova
Portret Ivana Morozova - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Prvo vozilo s eksponatima iz kolekcije braće Morozovih, koji su se nalazili na izložbi u Parizu, stigla je na teritoriju Rusije, saopštio je predstavnik predsednika Rusije za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj.
Izložba „Kolekcija Morozovih. Ikone savremene umetnosti“, organizovana je u partnerstvu s Ermitažom, Muzejom „Puškin“ i Tretjakovskom galerijom i bila je otvorena za publiku u fondaciji „Luj Viton“ u Parizu od septembra prošle do aprila ove godine.
Početkom aprila u Ambasadi Rusije u Francuskoj saopšteno je da su u toku pripreme za povratak slika u Rusiju. Ranije je Švidkoj izjavio da je povratak kolekcije moguć tokom majskih praznika.
Prema njegovim rečima, za povratak ruskih eksponata, među kojima su tri jaja Karla Faberžea iz kolekcije Muzeja Moskovskog Kremlja, još nije ugovoren.
„Razgovaraćemo s engleskim vlastima, pošto, kao što znate, zakoni Evropske unije ne važe na teritoriji Velike Britanije koja je napustila taj savez“, rekao je Švidkoj u intervjuu za radio „Govori Moskva“ i dodao da se britanska strana ponaša „kruto“.
Ranije je niz ruskih ustanova kulture, među kojima su Muzeji Moskovskog Kremlja i Ermitaž, ustupio eksponate za izložbu „Faberže u Londonu: od romantike do revolucije“ u britanskom Muzeju Viktorije i Alberta. Izložba je otvorena prošlog novembra i trajaće do 8. maja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala