- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Miomir Kecmanović za Sputnjik: Kako je srpski general stvorio naše novo tenisko čudo

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiomir Kecmović
Miomir Kecmović - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Miomir Kecmanović, srpski teniser, igra najbolju sezonu od početka karijere. Na teniski teren prvi put ga je odveo deda Jovan Pavlov, jugoslovenski general-major, da bi juniorsku karijeru gradio u Americi. O trnovitom putu, uspesima, savetima Novaka Đokovića i daljim planovima Miomir je pričao za Sputnjik.
Kada se prošla sezone bližila kraju, teniska reprezentacija Srbije okupljala se za Dejvis kup, a u toj selekciji nalazio se i Miomir Kecmanović.
Bivšem najboljem junioru sveta nije mogao da se vidi osmeh na licu jer sezona nije bila onakva kakvu je želeo. Ipak nekoliko meseci kasnije, Miomir je neuspeh ostavio iza sebe i nasmejan zakoračio u 2022. godinu, koja će se ispostaviti kao najbolja u dosadašnjoj karijeri.
Najavio je Kecmanović da će poboljšati igru, a svoje obećanje počeo i da ispunjava. U njegovim rečima ogledala se mentalna snaga koju priznaje nije imao na početku karijere.
„Nisam imao od starta. Dosta sam se mučio sa tim prethodnih godina i odbijao sam to da radim. Međutim, shvatio sam da mi je mnogo potrebno i postepeno sam krenuo da radim na tome i napokon je dalo rezultate“, objasnio je Kecmanović za Sputnjik.
Prostora za pad motivacije nije bilo jer tek ima 22 godine i ima prostora za uspeh i napredak.
„Prošla godina je bila očajna, ali tek sam počeo, i dalje sam mlad. Nije to bio kraj sveta za mene, u glavi sam imao da lošije ne može. Uspeo sam da izađem iz toga i da igram dobro. Sada kada je to iza mene možemo da se smejemo“, iskreno je ispričao Miomir.
Bolja igra srpkog tenisera došla je sa promenom trenera. Nekada čuveni teniser, David Nalbaldijan, danas je trener odgovoran na uspeh mladog Kecmanovića.
„David je mnogo uticao na mene, svašta smo promenili otkad je došao, ceo tim i način kako igram i razmišljam na terenu, sve se promenilo. Trebalo mi je neko vreme da to sve klikne, da ne mislim toliko o tome dok igram. Ne možeš svaki poen dok igraš da razmišljaš da li si doneo dobru odluku, da li je trebalo tako. Bilo je potrebno vreme, ali se sve složio. David je doprineo mnogo“, zahvalan je Miomir.
Prekretnica se dogodila u Australiji. Miomir je u prvom kolu imao zakazan susret sa Novakom Đokovićem, najboljim teniserom sveta, međutim zbog deportacije Kecmanoviću je put bio olakšan.
Srpski teniser iskoristio je priliku i konačn poboljšao svoj nastup na Grend slemu jer je stigao do četvrtog kola i upisao tri izuzetno važne pobede od kojih je najznačajnija protiv Lorenca Sonega, 26. tenisera sveta.
„Već Australija je bila prekretnica. Prvi put sam prošao drugo kolo na Grend slemu, to mi je značilo jer sam tri godine stalno dolazio samo do drugog kola. Ovaj put to što sam igrao četvrto kolo bilo je fenomenalno za mene i za samopouzdanje pogotov posle prošle godine. Tada sam počeo više da verujem u sebe i nastavio sam sa dobrim partijama“, objasnio je Miomir.
Poražen je bio Sonego i u Rio de Žaneiru ge je Kecmanović stigao do četvrtfinala, ali usledio je i važan nastup na Indijan Velsu gde je takođe stigao do borbe za polufinale.
„U Indijan Velsu kada sam prošao Marina Čilića i Botika Van de Zandšulpa nekako je iz meča u meč sve išlo bolje i bolje“, sa osmehom je istakao Kecmanović.
Da uspesi od početka godine nisu došli slučajno ili putem srećne okolnosti Miomir je pokazao na Mastersu u Majamiju gde je vezao drugo četvrfinale na turnirima hiljadu serije. Srbija je nestrpljivo čekala noćne mečeve srpskog tenisera, a Miomir je 8.800 kilometara daleko osećao podršku.
„Osetio sam pogotovo posle meča sa Karlosom Alkarasom. Osetio sam da su ljudi uz mene, osetio sam podršku i nadam se da ću to moći sada i uživo ovde da vidim“, istakao je Kecmanović tokom razgovora na terenima na Dorćolu gde se pripremao za Srbija open.
Kada se vratimo nekoliko godina u nazad jasno je da Kecmanovićev uspeh nije došao preko noći. Da bi došao do zvanja najboljeg juniora sveta sa 13 godina je morao da ode u Ameriku sa tetkom Tanjom i dokaže se pored starijih igrača.
„Bilo je daleko od američkog sna, pogotovo na početku dok sam bio nov i dok nikog nisam znao. Bio sam odmah ubačen u grupu gde su stariji od mene gde su već igrali ozbiljnije juniorkse turnire, a mene su ubacili kao nekog klinca od 13 godina koji je tek došao. Dosta njih me nije prihvatilo jer su mislili da ne pripadam tu i da sam zalutao. Vremennom sam igrom i rezultatima uspeo da se izborim za svoje mesto i za to da počnu da me prihvataju kao jednog od njih“, prisetio se Kecmanović i istakao da je i danas zahvalan tetki koja je takođe mnogo žrtvovala kako bi otišla iz rodne zemlje sa njim.
„Tanja je morala da se odrekne mnogo toga da bi krenula sa mnom, ali joj nikada nije bilo teško. Uvek je bila tu šta god da je bilo potrebno, uvek ću joj biti zahvalan za to što mi je pomogla kada mi je bilo najpotrebnije. Sigurno da sve to što smo napravili i doživeli tamo da se sada nagrađuje“, srećan je Miomir.
Na juniorskom Rolan Garosu 2017. godine srpski teniser doživeo je neprijatnost kada su ga novinari pitali kako se oseća kao Amerikanac na šta je on oštro odbrusio da je Srbin.
„Baš sam prihvatio njihov način i pristup životu. Ne znam koliko je to bilo dobro i pametno, ali je to nekako prešlo na mene. Stalno se momci iz Dejvis kupa šale zbog toga, pa sam glavna meta. Jesam proveo dosta vremena tamo, ali opet Srbija je moj dom, mnogo je lepše biti ovde“, pojasnio je anegdotu Kecmanović.
Srbija ne bi dobila još jednog uspešnog tenisera da nije bilo Jovana Pavlova, generala i majora u Jugoslaviji, odnosno dede Miomira Kecmanovića koji ga je prvi put odveo na teniski teren.
„On je bio general i ima tu vojničku crtu da ne priča puno i da sve mora da bude savršeno i mislim da je to prešlo na mene da sve što uradim mora da bude perfektno. Ne pomaže mi to puno, ali me je uvek guralo napred. Sa šest godina me je prvi put odveo na teren na Zlatiboru. To je nekako bilo naše vreme za druženje. Išli smo do terena i šetali to nas je zbližavalo“, prisetio se lepih uspomena Kecmanović.
„Prolazili smo pored terena i ja sam hteo da probam. Niko u porodici ne igra tenis, mama i tata su hirurzi niko me nije gurao na sport“, istakao je srpski teniser.
„Nisam ni znao šta je tenis. Novak tada nije pravio rezultate koje sada pravi, to je došlo kasnije kada sam ja već počeo da igram i treniram svakodnevno“, dodao je Miomir.
Od trenutka kada je upoznao Đokovića trudio se da upije svaki njegov savet. Ipak od svetskog broja jedan najviše je naučio kada su zajedno proveli dve nedelje u okviru Dejvis kupa.
„Imao je nekoliko saveta, ali sma najvše naučio kroz dve nedelje koje smo zajedn proveli na Dejvis kupu. Gledao sam kako se sprema za meč, kako funkcioniše na meču, šta radi, kako gleda na stvari. To mi je pomoglo da razumem šta je potrebno od osobe da bi se ostvario maksimalan uspeh. Sigurno da me je motivisalo još više, Shvatio sam ako hoću to što želim da ne mogu da radim kako sam do sada, da moram sve da promenim. Pripreme su prošle i od tada je sve krenulo“, objasnio je Kecmanović.
© Foto : TSS/Neda MiletićViktor Troicki, Danil Medvedev, Novak Đoković i Miomir Kecmanović
Viktor Troicki, Danil Medvedev, Novak Đoković i Miomir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Viktor Troicki, Danil Medvedev, Novak Đoković i Miomir Kecmanović
Trenutno 38. igrač sveta, motivisan novim trenerom, Novakovim savetima i ponajviše uspehom koji pravi želi da nastavi da se probija na svetski vrh.
„Glavni cilj mi je da uđem u TOP 30. Re dve godine sam bio isto gde i sada. Voleo bih da idem ka vrhu napred, da se ne vraćam nazad. Da nastavim da radim, imam još špuno prostora da napredujem. Na početku sam, najbitnije je da popravim još neke stvari i ostalo će samo doći. Bio bi red da se prođe dalje od četvrtifinala“, nasmejano je istakao Miomir aludirajući na to da je vezao tri četvrtifnala.
Planovi su da odigra celu sezonu na šljaci.
„Idem u Minhen, Madrid, Rim i na kraju Rolan Garos. Plan je sve da se igra. Nimalo ne volim šljaku, mnogo više volim beton, naravno u Americi sam više oigrao na betonu. Ali sam nekako naučio da igram na šljaci“, priznao je Kecmanović.
S obzirom na to da je on naučio, a Danil Medvedev se takođe žalio na poteškoće sa tom podlogom, pitali smo srpskog tenisera da li je raspoložen da posavetuje i ruskog tenisera na šta je imao zanimljiv odogovor.
„Ne mora, neka ostavi nešto malo i nama“, nasmejao se Miomir.
Imajući u obzir rezulatate koje pravi Kecmanović može na šljaci da ostvari dobre rezultate, počevši od Srbija opena. Dobro je počeo, pobedom nad Rišarom Gaskeom, ali sledeći protivnik je potencijalno Dominik Tim.
Ukoliko savlada i tu prepreku Miomir bi se najverovatnije sa Novakom Đokovićem što bi do sada bio najveći izazov u karijeri.
Ipak, i pre nego što je saznao žreb Kecmanović je znao da konkurencija u Beogradu neče biti laka, ali je ipak poslao jaku poruku
Pa da se vidimo u finalu“, pozdravio nas je Miomir Kecmanović.
Pogledajte kako je izgledao razgovor sa srpskim teniserom.
Miomir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
SPORT
„Nisam meč dobio prošle godine, sada je sve za mene plus“ – Kecmanović upisao 20. pobedu u 2022.
Roman Safiulin - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
SPORT
Rusija ima impresivnu četvorku u Beogradu – Srbija će gledati i „heroja iz senke“!
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
SPORT
Neverovatno – Novak opet na treningu! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala