- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinski neonacisti drže kao taoce 6.200 stranaca

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici evakuišu civile iz Ukrajine
Ruski vojnici evakuišu civile iz Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Ukrajinski neonacisti kao taoce drže 6,2 hiljade stranih državljana iz devet zemalja, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ukrajinski neonacisti i dalje drže 6.208 stranih državljana iz devet država kao živi štit“, rekao je Mizincev na brifingu.
General je podsetio da je 76 stranih brodova iz 18 država i dalje je blokirano u ukrajinskim lukama.
„Pretnja od granatiranja i velika opasnost od mina koju stvara zvanični Kijev u svojim unutrašnjim vodama i na teritorijalnom moru ne dozvoljavaju brodovima da slobodno izlaze na otvoreno more“, precizirao je Mizincev.
On je dodao da predstavnici Ukrajine odbijaju da razgovaraju na platformi Međunarodne pomorske organizacije o pitanjima obezbeđivanja izlaska brodova, demonstrativno izbegavajući dijalog.
General je napomenuo da i dalje postoji opasnost za plovidbu Crnim morem zbog plutajućih ukrajinskih mina otkinutih sa sidra duž obale crnomorskih država.

O evakuaciji i humanitarnim koridorima

Prema njegovim rečima, Rusija je, uprkos protivljenju Kijeva, u protekla 24 časa na svoju teritoriju evakuisala 12.066 ljudi, među kojima 1.715 dece iz opasnih regiona Ukrajine, DNR i LNR.
On je precizirao da je od početka specijalne operacije evakuisano više od 863 hiljada ljudi, od kojih je više od 158 hiljada dece. Istovremeno, više od 114 hiljada privatnih automobila prešlo je rusku granicu, od čega 976 tokom proteklog dana.
Ukrajinska strana nije proglasila nijedan humanitarni koridor ka Rusiji od 10 proglašenih za današnji dan u pravcu Donjecka, Dnjepropetrovska i Zaporožja, rekao je Mizincev.
On je naglasio da na svim rutama, uključujući i one koje je proglasila Ukrajina, Oružane snage Rusije, zajedno sa jedinicama DNR i LNR, strogo poštuju režim tišine.
Mizincev je napomenuo da vlasti u Kijevu ne samo da se ne pridržavaju humanitarnih principa, već i na svaki mogući način sprečavaju evakuaciju građana iz blokiranih naselja.
Prema njegovim rečima, pripadnici neonacističkih bataljona cinično nastavljaju da pucaju iz malokalibarskog oružja i minobacača po humanitarnim koridorima, uključujući i na one koje je proglasila ukrajinska strana.
Mizincev je naveo da u Rusiji radi više od 9,5 hiljada centara za privremeni smeštaj sa mestima za odmor i topli obrok. Sa pristiglim izbeglicama se obavlja individualni rad, pruža im se kvalifikovana medicinska i psihološka pomoć.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala