- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedčuk traži od Putina i Zelenskog da ga razmene za vojnike i žitelje Marijupolja

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaViktor Medvedčuk
Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Ukrajinski opozicionar Viktor Medvedčuk, koji je u ukrajinskom zarobljeništvu, predložio je predsednicima Rusije i Ukrajine, Vladimiru Putinu i Vladimiru Zelenskom, da ga razmene za vojnike i žitelje Marijupolja, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ja, Viktor Vladimirovič Medvedčuk, želim da se obratim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom s molbom da me razmene za zaštitnike i žitelje Marijupolja koji su i dalje tamo“, rekao je Medvedčuk u video-zapisu koji je objavila Služba bezbednosti Ukrajine na svom Telegram kanalu.
Medvedčuk je ukrajinske nacionaliste koji su odbili da polože oružje nazvao „zaštitnicima Marijupolja“, kako ih nazivaju i predstavnici kijevskog režima koji su ga zarobili.
On, takođe, tvrdi da je Marijupolj nemoguće napustiti humanitarnim koridorima, bez obzira na to što je Ministarstvo odbrane Rusije u više navrata navelo mogućnosti za izlazak iz grada.

Zarobljeni Britanci traže od Džonsona da budu razmenjeni za Medvedčuka

Video-obraćanje Medvedčuka objavljeno je odmah nakon izjave dvojice britanskih državljana koji su se predali u Ukrajini, a koji su se obratili premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu da se založi za njihovo oslobađanje.
„Gospodine Borise Džonsone, ja se zovem Šon Piner. Koliko znam, Viktor Medvedčuk je zatočen, a Ejden Alsin i ja bismo želeli da budemo razmenjeni za njega. Bićemo Vam zahvalni za pomoć u rešavanju tog pitanja. Prema meni se dobro ophode, svestan sam u kakvom sam položaju. Hrane nas i daju nam vodu. Molim vas u svoje ime i u ime Ejdena Aslina da utičete na to da budemo zamenjeni za Medvedčuka“, rekao je Piner u video-izjavi koju je preneo televizijski kanal „Rusija 1“.
Aslin je rekao da smatra da je veoma važno da britanski premijer usliši poziv Medvedčukove žene Oksane Marčenko da oni budu oslobođeni u zamenu za oslobađanje njenog muža.
„Ako Boris Džonson zaista brine o britanskim državljanima, kao što kaže, pomoći će da se izvrši pritisak na Vladimira Zelenskog kako bi postupio ispravno i vratio Viktora i nas svojim porodicama“, rekao je Aslin.
Ranije se žena ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka Oksana Marčenko obratila rođacima zarobljenih državljana Velike Britanije u DNR i Rusiji, pozivajući ih da se obrate Londonu i da ih razmene za njenog muža.
Služba bezbednosti Ukrajine ranije je saopštila da je Medvedčuk uhapšen po nalogu Vladimira Zelenskog. Ukrajinsko glavno tužilaštvo je krajem februara objavilo da je političar nestao. Kasnije je Zelenski predložio Rusiji da se Medvedčuk razmeni za zarobljene ukrajinske državljane.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, komentarišući molbu supruge ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka Oksane Marčenko da ruski lider pomogne u razmeni njenog supruga koji se trenutno nalazi u zarobljeništvu, rekao da će se Kremlj oglasiti ukoliko bude Putinove reakcije, te da nastavlja da prati situaciju u vezi s ukrajinskim opozicionarom.
Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Kremlj: Medvedčuk jedan od retkih u Ukrajini za normalizaciju odnosa s Moskvom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala