- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o rusko-ukrajinskim pregovorima: Kijev nedosledan, menja stavove

© Sputnik / Vitaliй BelousovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Ukrajina ne pokazuje doslednost u postignutim pregovorima s Rusijom i menja stavove, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Specijalna vojna operacija se nastavlja i predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno, na kosmodromu, saopštio da se ona odvija po planu, podsetio je Peskov.

„Paralelno s tim se, zaista, na ekspertskom planu nastavljaju kontakti u okviru pregovaračkog procesa. Želim da podsetim na predsednikove reči da ukrajinska strana, nažalost, ne pokazuje mnogo doslednosti u dogovorenim tačkama. Pozicija se često menja. Naravno, dinamika napretka u pregovaračkom procesu ostavlja mogućnost da se nadamo najboljem“, rekao je Peskov, imajući u vidu izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Kijev neće pregovarati s Moskvom ako bude likvidirana marijupoljska grupa ukrajinske vojske.

On je dodao da Kremlj i dalje ne želi da iznosi u javnost aspekte o kojima se govori u pregovorima sa Ukrajinom.

O zastavi Pobede

Komentarišući zastavu Pobede koju koriste ruski vojnici u specijalnoj operaciji Ukrajine, Peskov je rekao da je ona svetinja za sve generacije u Rusiji i da Kremlj to pozdravlja.
„Zastava Pobede je svetinja u našoj zemlji za sve generacije, bez izuzetka. I to nije svetinja samo u našoj zemlji. Za mnoge generacije u mnogim zemljama, posebno u bivšem Sovjetskom Savezu, to je takođe svetinja koja nosi poseban smisao i bukvalno sakralni značaj. Zbog toga mi takođe slavio što se to zaista koristi“, rekao je Peskov.

O odgovoru na antiruske sankcije

Istovremeno, portparol ruskog predsednika istakao je da odgovor Rusije na sankcije Zapada formuliše ruska vlada, kao i da će on biti u skladu sa ruskim interesima.
„Sačekaćemo informacije iz vlade. U svakom slučaju, više puta smo govorili da će mere biti sačinjene tako da najviše odgovaraju našim interesima“, rekao je Peskov.

O plaćanju ruskog gasa rubljama

Govoreći o plaćanju ruskog gasa rubljama, Peskov je rekao da informacije o tome koje su zemlje prihvatile taj zahtev za sada nisu dostupne za objavljivanje.
Takve informacije teško mogu biti objavljene, time se bave i naše profesionalne ustanove i resorni ministar Aleksandar Novak koji je o tome govorio prošle nedelje, i naravno, pre svih 'Gasprom' sa svojim klijentima, odnosno neposrednim kupcima. Već je rečeno da će tokom maja uslediti isplata za isporuke koje su počele nakon stupanja na snagu ukaza predsednika, zbog toga ima još vremena za to“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o prenosu sheme isplata ruskog gasa i o tome koliko je zemalja prihvatilo da plaća ruski gas rubljama.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
RUSIJA
Zaharova o taktici ukrajinskih vlasti: Namerno odugovlače pregovore sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala