Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Nećemo da budemo deo čopora

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
Pratite nas
"Mi kupujemo defanzivno oružje i pozivam sve da dođu 30. aprila da vide čime raspolažemo, imaćemo 10 MIG-ova u vazduhu, sve naše helikoptere, nastavićemo da čuvamo našu zemlju i ne treba da nas pitaju zašto nešto kupujemo, nećemo biti deo čopora, bolje je biti vuk samotnjak", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je najavio da će 30. aprila građani moći u Batajnici prvi put da vide kineski sistem FK3 uparene sa Pancirom, ali i da će Srbija uskoro promeniti strategijske akte u vezi sa odbranom zemlje, kao i da je cilj dalje snaženje vojske i da možemo sami da čuvamo svoje nebo.
Govoreći o postupcima Zapada i pritiscima kojima je izložena Srbija, Vučić je rekao da niko nema pravo da naoružava Prištinu, ali da je njih baš briga.
"Niko nema prava da naoružava Prištinu po rezoluciji 1244, Kumanovskim sporazumom, čak ni po tzv. ustavu privremenih prištinskih institucija. Britanija krši međunarodno pravo i naoružava Prištinu, a od Srbije se traži da u UN podrži međunarodno pravo", rekao je Vučić gostujući u emisiji Hit tvit.
"Moje pitanje za Zapad je vrlo prosto, ne samo za Engleze koji ih naoružavaju vrlo opasnim oružjem – jeste li to vi oni isti koji od nas tražite svaki put da poštujemo međunarodno pravo, a vi ga gazite svaki dan. Što ih naoružavate? Kako to da vam smeta kad se Srbija naoružava, a ne smeta kada se Hrvatska naoružava?", upitao je predsednik. Upitao je i za koga su ti hrvatski rafali, bredliji, partije i planiraju li da napadnu Sloveniju ili Austriju?
Vučić je naglasio da "ljudi moraju da razumeju da smo okruženi patološkim licemerjem, a da Srbija poštuje principe i moral".
"Što se oružja tiče – nema koga ne naoružavate, a pričate o miru. A mi kupujemo defanzivno kinesko oružje za koje su pričali da su krntije i onda su se setili da i nisu baš takve krntije".
Poručio je da ćemo da nastavimo da čuvamo svoju zemlju.
"Imamo poštovanje prema Kforu i NATO-u, ali nemojte da nas pitate zašto nešto kupujemo".
Vučić je rekao i da smo danas potpuno okruženi NATO zemljama i to nije tajna.
"Mi želimo da gradimo dobre odnose na njima, ali mi želimo da imamo svoju politiku i uskoro ćemo doneti nove akte po pitanju odbrane zemlje".
Govoreći o aktuelnoj ukrajinskoj krizi i pritiscima kojima je izložena Srbija Vučić je rekao da nas košta to što nismo uveli sankcije Rusiji, ali da ni bi nas koštalo i uvođenje sankcija.
"Ako bi uveli sankcije Rusiji to bi nas koštalo naših principa. Rusija je bila neko ko je od 2001. uvek pružao podršku Srbiji. Naše je da se ponašamo u skladu sa međunarodnim javnim pravom i da možemo da se pohvalimo poštovanjem principa", rekao je Vučić.

Slede razgovori za gas

“Ceo svet se menja. Mi ne živimo van sveta. Mi bolje prolazimo nego drugi, nikome nismo isključili grejanje, nikome rekli da neće biti gasa, benzina, šećera, pšenice, kukuruza, ali nisu normalne cene pšenice ni kukuruza”, konstatovao je Vučić.
Naveo je i da bi on postao “svetski broj jedan” da uvede sankcije Rusiji, bio bi, kaže, slavljen u medijima kao najveći demokrata na svetu, iako je to juče bio autoritaran.
Svima koji bi, kaže, da Srbija ukine letove ka Rusiji, poručio je da naša zemlja to ne čini zbog profita, jer tu zarade i nema.
“Ne držimo letove zbog toga. Poleteo nam je avion, opet je bila dojava kad je avion bio iznad Slovačke, ali je pilot nastavio, jer znamo da je dojava lažna. Dojave dolaze iz jedne evropske zemlje i iz Ukrajine i to rade stalno. Nema tu profita, ovo držimo iz prinicpa, da pokažemo da smo slobodna i slobodarska zemlja koja sama donosi odluke”, rekao je Vučić.
Svima kojima govore da su nam zbog toga “krvave ruke”, poručio je: “Sram vas bilo”.
“Nama 1999.godine niko nije pomagao, a 19 najmoćnijih nas je napalo… Da niste ukinuli letove ka Americi, Londonu, Berlinu… Baš vas je bilo briga što tada što jedan narod strada”, rekao je Vučić.

Narod Crne Gore Gore može da računa na pomoć Srbije, neće biti gladan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije večeras želeo da komentariše optužbe premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da je Srbija ucenjivala Crnu Goru da će joj isporučiti hranu ako se pridruži Otvorenom Balkanu, ali je poručio građanima Crne Gore da ne brinu, jer će im Srbija uvek pomoći.
"Da im kažem da ne brinu i da nije važno šta govore njihov predsednik Vlade i predsednik. Bolje bi bilo da imamo bolje odnose. U Crnoj Gori, kad god zatreba mogu da računaju na podršku Srbije i niko neće ostati gladan", rekao je Vučić.
Rekao je da mi danas možemo da prodamo deset puta više pšenice nego što je proizvodimo i da svakako nismo u panici od crnogorskog tržišta.
Predsednik Srbije je istakao da vlast u Srbiji želi da sačuva hranu za Srbiju, jer vidi u kom pravcu idu stvari u svetu.
Dodao je kako se potrebe okolnih zemalja za hranom rešavaju u telefonskim razgovorima sa tamošnjim vlastima.
Vučić je naveo da je veliki broj glasova pred izbore izgubio zato što nije dozvolio da se izvozi.
"Da sam dozvolio da se izvozi sve bismo izvezli i ne bismo imali pšenice, kukuruza, ulja. Izgubili smo glasova i glasova, pa se nikome nismo dodvoravali, jer je država suviše ozbiljna stvar", rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala