- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Veštačka inteligencija donosi presude u Maleziji

© Depositphotos.com / PhonlamaiRoboti u fabrici
Roboti u fabrici - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
Pratite nas
Nakon što su sudovi u dve malezijske pokrajine pokrenuli program testiranja korišćenje veštačke inteligencije za pomoć sudijama u izricanju kazni osuđenicima za dilovanje droge i silovateljima. Malezijski advokati kažu da je upotreba sistema veštačke inteligencije u pravosudnom sistemu neustavna i tvrde da niko zaista ne razume kako on funkcioniše.
VI softver, kojeg je razvila državna vladina firma „Saravak informejšen sistems“, prvi put je predstavljen 2020. na dva suda u Sabahu i Saravaku na ostrvu Borneo kao deo pilot-projekta za ispitivanje efikasnosti veštačke inteligencije u preporukama za donošenje kazni. Test je trebalo da bude završen u aprilu 2022.
Sud u Sabahu bio je prvi u zemlji koji je upotrebio VI da pomogne u izricanju sudske presude kada je 2020. godine osudio dvojicu muškaraca za posedovanje droge. Međutim, Hadid Ismail – advokat sa 20 godina iskustva koji je zastupao optužene – osporava rad robota, tvrdeći da se sistem upotrebljavao pre nego što su sudije, advokati i javnost uopšte dobili priliku da ga u potpunosti razumeju, kao i način na koji funkcioniše.
„Naš Zakonik o krivičnom postupku ne predviđa upotrebu veštačke inteligencije u sudovima… Mislim da je to neustavno”, rekao je Ismail za Rojters.
„Prilikom izricanja kazne, sudije ne gledaju samo na činjenice slučaja – oni uzimaju u obzir i olakšavajuće faktore i koriste svoje diskreciono pravo. Ali veštačka inteligencija ne može da koristi diskreciono pravo“, rekao je on, dodajući da je kazna koju je VI izrekao jednom od njegovih klijenata zbog posedovanja manje količine droge prestroga – 12 meseci zatvora zbog posedovanja 0,01 grama metamfetamina.
Advokatska komora Malezije, koja zastupa advokate, takođe je izrazila svoju frustraciju pilot-programom sa veštačkom inteligencijom. Nakon što su sudovi u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, sredinom 2021. godine počeli da testiraju sistem kako bi predložili kazne za 20 vrsta krivičnih dela, Veće je reklo da mu „uopšte nisu date smernice te da nisu imali priliku da dobiju povratne informacije od praktičara krivičnog prava“.
Portparol predsednika Federalnog suda izjavio je da je upotreba veštačke inteligencije u sudovima „još u eksperimentalnoj fazi“, ali je odbio da dalje komentariše rad sistema.
U međuvremenu, upotreba veštačke inteligencije u sistemu krivičnog pravosuđa ubrzano raste u celom svetu, od popularne DoNotPaj – mobilne aplikacije za čatbot advokata – do VI sudija koji sude u sporovima male vrednosti u Estoniji, robotskih medijatora u Kanadi, pa čak i VI sudija u Kineskim sudovima.
Zagovornici ovih sistema veštačke inteligencije insistiraju na tome da oni čine izricanje kazni doslednijim i mogu brzo i jeftino da reše zaostale predmete, štedeći vreme i novac za strane uključene u pravni postupak, prenosi RT.
Sajmon Česterman, profesor prava na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru i viši direktor u VI Singapuru – vladinom programu – insistira na tome da tehnologija ima potencijal da poboljša efikasnost u sistemu krivičnog pravosuđa, ali je priznao da je legitimnost takvih sistema zavisi ne samo od tačnosti donetih odluka, već i od načina na koji su donete.
„Mnoge odluke bi se mogle pravilno predati mašinama. [Ali] sudija ne bi trebalo da prepusti diskreciju nekom neprozirnom algoritmu“, rekao je Česterman.
Nazad u Sabahu, Ismail se žalio na oštru kaznu svog klijenta koju je preporučila AI, a sudija koji je predsedavao slučaj mu je na kraju odobrio žalbu.
Međutim, Ismail je upozorio da bi mnogi drugi advokati, posebno mladi, mogli odlučiti da ne izazovu sistem veštačke inteligencije – potencijalno osuđujući svoje klijente na neopravdano oštre kazne.
Fejsbuk - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
DRUŠTVO
Da li je ovo početak totalne kontrole čovečanstva: Prikupljanje lica svih ljudi na svetu
Oko – skeniranje - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veštačka inteligencija će skeniranjem oka moći da predvidi infarkt
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala