- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Da li je i Kutuzov bio Srbin I Moja Rusija

© Sputnik / Vladimir PesnjaGrafiti Kutuzov
Grafiti Kutuzov - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
Pratite nas
U novoj epizodi „Moja Rusija“ vodimo vas na Borodinsko polje, mesto gde se pre 210 godina održala čuvena Borodinska bitka, u kojoj su se na strani Rusa protiv Napoleonove vojske borili i srpski generali.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vodimo vas i da pogledate izložbu koja je u Borodinu otvorena u čast tim velikim Srbima, a koja će ove godine, povodom velikog jubileja, biti predstavljena i srpskoj publici.
Otkrivamo i koliko se srpskih generala proslavilo u Otadžbinskom ratu 1812, a koliko njih je učestvovalo u bici na Borodinskom polju.
Saznaćete i da li glavni komandant ruske vojske Mihail Kutuzov ima srpske korene.
Kakav je bio rezultat čuvene bitke u Borodinu, a ko je pobedio u Otadžbinskom ratu?
Otkrivamo i kako je ovo mesto povezano sa velikim ruskim piscem Lavom Tolstojem, a prikazaćemo vam i kako izgleda jedan od dragulja Borodinskog polja - Spaso-Borodinski manastir, koji je podigla Margarita, udovica pešadijskog generala Aleksandra Tučkova na mestu gde je njen suprug poginuo tokom te čuvene bitke.
Saznaćete i zašto danas za Muzej-rezervat „Borodinsko polje“ kažu da je to muzej dve bitke i dva rata i po čemu je on jedinstven u svetu.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala