- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Andrej Tarkovski – crnobeli život kome je stvaralaštvo dalo pun kolor | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
Pratite nas
U današnjoj emisiji ekskluzivno otkrivamo zašto je Đorđe Kadijević odlučio da snimi novi film „Leptirica“, kao i zbog čega i danas, 90 godina od rođenja, reditelj Andrej Tarkovski ostaje neprevaziđen
Orbita kulture
16 April 2022, 10:00
Portal „Sputnjik Srbija“, Radio Studio B
Ubeleži u svoj kalendar
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ko je bio i čime je svetsku kulturu zadužio Andrej Tarkovski, čovek koji je, na radost umetnosti, odustao od studija geologije i arapskog jezika a potom u trajno nasleđe ostavio filmove poput „Ivanovog detinjstva“, „Ogledala“, „Stalkera“ , „Solarisa“, „Žrtvovanja“? Zašto bi filmu o njegovom životu, prerano okončanom u emigraciji, odgovarala crnobela slika a o stvaralaštvu – pun kolor, kao na kraju njegovog remek dela „Andrej Rubljov“ - u godini obeležavanja devet decenija od rođenja velikog sineaste razgovaramo sa filmskim kritičarem Miroljubom Stojanovićem.
Šta je bio glavni motiv da posle gotovo pola veka ponovo snima „Leptiricu“ kultni film koji će dobiti svoju moderniju i kako kaže užasniju verziju – ekskluzivno za Orbitu kulture otkriva legendarni reditelj i likovni kritičar Đorđe Kadijević.
Kako se eliminiše trema kada se, na stogodišnjicu prvog izvođenja „Travijate“ velika scena nacionalnog teatra podeli sa najvećim svetskim baritonom Željkom Lučićem, zašto je prvi čin sa čuvenom „Vinskom pesmom“ bio najkritičniji deo posle kojeg je znala da će sve proteći u najboljem redu, za „Orbitu kulture“ - sređujući utiske posle nedavnog ovacijama ispraćenog izvođenja opere „Travijata“ – govori njena glavna junakinja, sopran Vesna Đurković.
Šta se sve našlo u knjizi „Priče iz Drugog rata“ koje donose trideset stripova, zašto je taj rat i danas jedna od centralnih tema njegovog stvaralaštva – za „Orbitu kulture“ otkriva autor ove knjige Saša Raketić poznat kao Aleksandar Zograf.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 15.04.2022.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala