- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova pravila u Austriji: Maska mora u hodniku tržnog centra, ali ne mora u prodavnici

CC0 / Unsplash/Arturo Rey / Nošenje maski u prodavnicama
Nošenje maski u prodavnicama - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
Pratite nas
Austrija sprovodi dalje popuštanje epidemioloških mera, ali maske su ostale u nekim oblastima, kao i važenje zelenog pasoša.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nova uredba Ministarstva zdravlja, koja je od danas do 8.jula na snazi, predviđa obavezu nošenja maski u javnom prevozu, u prodavnicama namirnica, apotekama, drogerijama, benzinskim pumpama, u bankama i trafikama, ali su zato maske nisu obavezne u prodavnicama garderobe.

Maske nisu obavezne u prodavnicama odeće

Nova uredba naglašava da se maska mora nositi u hodnicima šoping centra u kojima postoji apoteka, supermarket, banka ili neka od trgovina u kojima važi obaveza nošenja maski. To znači da kada neko uđe u šoping centar dok šeta pokraj izloga mora da nosi masku, a kada uđe u prodavnicu cipela, odeće i slično može da je skine, prenosi Tanjug.
Takva mera nailazi na nerazumevanje građana koji ne shvataju kako maska mora da se nosi u hodnicima tržnog centra, ali ne i u unutrašnjosti prodavnica u njima.
Maske ne moraju više da se nose ni na manifestacijama, priredbama, koncertima.
Maske moraju da se dalje nose u taksiju, bolnicama, ustanovama za negu, gde pristup i dalje imaju samo vakcinisani i izlečeni.

Produžena kovid potvrda za „busterovane“

Uredbom je produženo i važenje sertifikata o imunizaciji sa dosadašnjih 270 na 365 dana za „busterovane“. Ta mera je bila potrebna pošto na desetine hiljade zelenih pasoša prestaje da važi, a do sada nije preporučena četvrta vakcina.
Prema Uredbi, tzv zeleni pasoš važi samo 180 dana, odnosno pola godine, za one koji su primili dve doze, što je i rok koji se prihvata za potvrdu o preležanom kovid19.
Istovremeno nova uredba predviđa i da su koncept prevencije i kovid redar potrebni od sada samo za manifestacije sa više od 500 ljudi.
U noćnim klubovima ukinuto je takozvano „3G“ pravilo pa više ne postoji ograničenje.

I Beč prati popuštanja

I Beč, koji je do sada bio restriktivniji u epidemiološkim merama, odlučio je da prati popuštanja na saveznom nivou.
Tako je ukinuto „2G“ pravilo u ugostiteljskim objektima, koje je važilo u Beču, čime svi građani, bilo da su vakcinisani ili ne, ponovo dobijaju pristup restoranima, kafićima, ...
Za razliku od saveznih mera, Beč ostaje stroži kada je reč o pristupu bolnicama, ustanovama za negu, ali i obdaništima, gde posetioci moraju prilikom posete da pokažu negativan PCR test, a zaposleni moraju imati ili sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu-19 ili negativan PCR test. Oni će biti dva puta nedeljno PCR testirani.
Što se vakcina tiče pripadnici rizičnih grupa mogu četiri meseca posle treće doze da prime četvrtu dozu, a svi ostali nakon pola godine od prijema bustera.
Stanovnici Londona u noćnom klubu proslavili ukidanje korona mera - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
SVET
Navala na diskoteke posle ukidanja kovid mera u Austriji /video, foto/
Stanovnici Beča uoči stupanja na snagu odluke o zaključavanju zbog korone - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
SVET
Austrija ukinula skoro sve epidemiološke mere, osim u Beču
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala