- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Život u ruševinama Jugoslavije: Film „Muzej revolucije“ otvara Beldoks

© Foto : PromoFilm "Muzej revolucije"
Film Muzej revolucije - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Jubilarni 15. Beldoks festival otvoriće dokumentarni film „Muzej revolucije“, nagrađivanog autora Srđana Keče, 11. maja u Domu omladine Beograda. Film kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat izgradnje velikog muzeja u Beogradu, u slavu revolucije naroda Jugoslavije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ovaj poetski dokumentarac kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, koji nije odmakao dalje od izgradnje podruma. Danas, 60 godina kasnije taj zapušteni prostor naseljavaju društveni izopštenici kasnog kapitalizma.
Priča prati devojčicu i njenu majku koje za život zarađuju čisteći šoferšajbne. U vlažnoj, mračnoj zgradi, „podrumu revolucije“, živi i starica sa kojom devojčica gradi blizak odnos. Na obodu grada koji se ubrzano transformiše, tri žene nalaze utočište jedna u drugoj. Portretišući odrastanje unutar napuštenih ruševina utopijskog projekta, film istražuje odnos kolektivnih i individualnih snova, način na koji krah prvih nagriza druge, postavljajući pitanje o mestu na kom ti snovi i dalje žive.
„Čast mi je da ovaj film otvara Beldoks, festival koji već godinama unazad neguje program pun filmskih dragulja i jača vezu dokumentarnog filma u Srbiji sa regionalnom i svetskom scenom. Premijera 'Muzeja revolucije' u Srbiji je za mene poseban događaj. Nadam se da će publika u filmu pronaći jedan novi pogled na Beograd i na naše društvo, kao i bliskost sa životima koji su u njemu prikazani“ kaže Keča, autor filma, povodom premijere ovog dokumentarca u Beogradu.
Kako kaže, ovaj film se rodio iz želje da ispriča parabolu o životu u strukturi sačinjenoj od prekinutih snova i ideja.
„Za mene to predstavlja suštinsko iskustvo postjugoslovenskih društava, ubrzano uključenih u neoliberalni proces i vrtoglave nivoe nejednakosti. Film se fokusira na one koje je taj proces ostavio najranjivijim i pronalazi ih u tami prostora Muzeja revolucije, koji pokreće alegorijski nivo priče“, navodi reditelj.
Film je imao svetsku premijeru na IDFA festivalu u Amsterdamu gde je uvršten među dvanaest filmova nominovanih za nagradu najbolji prvi dugometražni film.
© Foto : PromoPlakat za 15. izdanje Beldoksa
Plakat za 15. izdanje Beldoksa - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Jubilarni 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks 2022. biće održan od 11. do 18. maja na sedam lokacija u Beogradu na kojima će predstaviti više od 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih celina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala